Хеликоптер МУП-а / МУП ЦГ
14/09/2021 u 10:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пилоти МУП-а суспендовани због "потенцијалне потребе" за коришћење хеликоптера

МУП није одговорио на питања портала Дана у вези стварних ризика који су постојали у случају да је полетио хеликоптер МУП-а, тако да за сада остају непознати разлози зашто пилоти нису испунили задатак, а на основу чега су они суспендовани

Поводом информације која је након бурног 4. и 5. септембра објављена у медијима да два  пилота нису "извршила задарак" да превезу хеликоптером Министарства унутрашњих послова патријарха СПЦ Порфирија и митрополита црногорско приморског Јоаникија, до Цетињског манастира, порталу Дана је из МУП-а потврђено да пилоти нису извршили добијени задатак.

Јавности је раније саопштена информација да пилоти нису извршили задатак али не и разлози. Тако шира јавност то повезује са различитим мотивима, међу којима су и они политички.

Портал Дана је 6. септембра послао конкретна питања поводом овог догађаја МУП-у. Након понављања мејла и више позива, уопштен одговор добили смо након седам дана.

- Дана 5. септембра 2021. године постојала је потенцијална потреба за коришћењем хеликоптера који је у саставу Авио - хеликоптерске јединице МУП-а. Пилоти који управљају хеликоптером нијесу извршили добијени задатак. Обзиром на претходно поменуте чињенице два пилота  су суспендована и против њих је покренут дисциплински поступак. Имајући у виду ту чињеницу, а ради утврђивања чињеничног стања, сматрамо да до окончања дисциплинског поступка није професионално износити било какве ставове на ову тему. Медији ће након окончања дисциплинског поступка добити детаљну информацију- наводе у одговору из МУП-а за портал Дан.

Док јавност и даље нагађа и осуђује суспендоване пилоте, остају за сада непознати одговори на питања  који су и нас интересовали: Да ли је тачно да пилоти МУП-а нису одбили да превезу хелихоптером митрополита Јоаникија и патријарха Порфирија, већ да су указали на неадекватност хелихоптера којим су требали да обаве тај лет? Да ли је тачно да се они нису оглушили о задатак, већ да су сматрали по процјени лета да:

- Не треба тако ризичан лет у ризичном тренутку да се обави хелихоптером који нема адекватну опрему, термовизијску камеру, који је врло упадљив јер је бијеле боје.... Да ли је тачно  да је сматрано да због процјене ризика тај лет треба да се обави савременијом летјелицом као што је и урађено и да су припадници МУП-а само били досљедни у ставу о процјени безбједности....

На ова питања из Министарства унутрашњих послова нисмо добили одговоре. Тако да за сада остају непознати разлози зашто пилоти нису испунили задатак, а на основу чега су они суспендовани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:23