У Црној Гори не помажу ни дипломе (фото: Биро рада Подгорица - архива Дана) / -Архива Дана
19/01/2022 u 19:03 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

По МОНСТАТ-у запослених 6.342 више, а на бироима рада све више незапослених

Сада се поставља питање да ли jе ова и оваква статистика уопште реална и да ли смо изградили независну институциjу, пита се Миодраг Вујовић из КОД-а

У Црној Гори су, према подацима Управе за статистику (МОНСТАТ), на крају новембра посао имала 209.323 грађанина, што је у односу на октобар увећање од 6.342. Усљед овог податка било би очекивано да је и број незапослених смањен, али статистика показује супротно, односно да је број лица без посла у порасту. У исто вријеме у Заводу за запошљавање подаци показују да је број незапослених у октобру био 55.241, а у новембру је порастао на 55.956, односно за 742. Тренд раста броја незапослених настављен је и у децембру, па их је на крају тог мјесеца било 57.386.

Аналитичар Миодраг Вуjовић из Организациjе КОД указује да је у септембру 2021. године МОНСТАТ обjавио да смо у jулу 2019. године имали 215 хиљада запослених, док смо у истом мjесецу 2021. године имали 147 хиљада, дакле 68 хиљада мање, да би након смjене руководства, у тоj истоj институциjи, у новембру 2021. године, дошли до ситуациjе и саопштења да у октобру 2021. године имамо 202.981 запослених а у новембру чак 209.323, и сада имамо ситуациjу да jе броj запослених, скоро па исти као у вриjеме приjе пандемиjе.

Сумња оправдана због ранијих фингирања података

Посланица демократског фронта и чланица Одбора за рад Маја Вукићевић каже да је сигурно да су се разни статистички подаци у претходном периоду злоупотребљавали и фингирали, и да самим тим постоjи и сумња и мање повjерења грађана кад се ради о подацима ове врсте.

– Што се тиче податка о расту броjа запослених и истовремено, са друге стране, повећању броjа незапослених у односу на претходни мjесец, свакако да нас мора забринути оваj други податак. Црногорску привреду доминантно чине мала и средња предузећа, имали смо у економском смислу тежак период због пандемиjе коjа jе сигурно утицала на пословање, такође сад имамо амбициозан план "Европа сад", коjи подразумиjева нешто веће обавезе за оне коjи су до сада радницима исплаћивали минималне зараде. Видjећемо како ће се то одразити на послодавце и запослене, посебно на сjеверу земље. Држава би свакако требала да нађе начин да кроз субвенциjе и друге мjере помогне привреду, а самим тим утиче и на смањење незапослености – каже Вукићевић.

– Поставља се основно питање повjерљивости података, али, са друге стране, ви се у анализама ослањате на званичне изворе, а МОНСТАТ то свакако jесте. У коначном, у његовом опису стоjи да jе оно надлежно тиjело за производњу званичне статистике. Сада се поставља да ли jе ова и оваква статистика уопште реална и да ли смо изградили независну институциjу, како у периоду приjе промjене власти, тако и у овом након њега. Такође, ако се десила грешка у ажуририању - ко jе одговоран за њу, jер се на основу података из МОНСТАТ-а, између осталог, креираjу и званичне jавне политике – каже за наше новине Вујовић.

Он истиче да ипак морамо констатовати да се подаци о рапидном броjу запослених у кратком периоду не осjећаjу у привреди, не видимо да се зауставља исељавање, не покрећу се нови бизниси у мjери у коjоj би то било лако уочљиво, jер оваква флуктуациjа броjа запослених би требало да значи малтене економски процват, а нажалост, то се не види у реалном животу.

Члан скупштинског Одбора за рад, здравство и социјално старање Борис Мугоша из Социјалдемократа, каже да је врло занимљив и на нивоу логике упитан податак да jе према званичним подацима МОНСТАТ-а броj запослених порастао за око 16.000 у последња три мjесеца, односно од краjа августа до почетка децембра (са 193,5 хиљада на близу 209,5 хиљада).

– Ако погледате кретање броjа запослених у свим претходним годинама, као и чињеницу да jе код нас присутна сезоналност у запошљавању, гдjе jе наjвећи броj запослених у августу, онда су ове броjке реално дискутабилне. Такође, током тих наведених три мjесеца, броj незапослених jе према званичним подацима Завода за запошљавање порастао са око 54.00 (31. август) на око 56.000 (31. новембар). Упаруjући наведене податке о значаjном расту запослених и значаjном расту незапослених у истом периоду, долазимо до закључка да се о овим стварима мора повести озбиљна стручна и системска дискусиjа, посебно имаjући у виду да сви они представљаjу инпуте за доношење стратешких одлука, због чега би било веома проблематично ако исти не осликаваjу реално стање – оцијенио је за Дан Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:09