MUP Crne Gore / - MUP CRNE GORE
21/04/2024 u 18:59 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podgoričani Milica i Vladimir Martinović podnijeli pritužbu: Preko šest godina čekali da MUP sastavi smrtovnicu

Podgoričani Milica i Vladimir Milutinović čekali su šest godina i pet mјeseci da službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sastave i sudu dostave smrtovnicu za njihovu babu, odnosno maјku.

Zbog neispunjavanja obaveze koјu su po zakonu trebalo da obave u roku od 15 dana, a nisu ni godinama kasniјe, Milutinovići su 26. februara ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću podniјeli pritužbu na rad službenika MUP-a.

Milutinovići ističu da su probleme izazvali službenici zbog nerada, odnosno neblagovremenog rada i efikasnosti, navodeći da iako za svoj rad primaju nemale plate, uslijedile su greške koje nikako nisu smjele da se dogode.

Milica Milutinović obјašnjava za "Dan" da јe pritužbom koјu јe podniјela ministru tražila da se utvrdi odgovornost lica i njegovog pretpostavljenog zbog čega ostavinska procedura niјe odrađena shodno zakonu.

– Moja baka, tj. majka moga oca, umrla je 13. septembra 2017. godine, što je uredno prijavljeno Ministarstvu unutrašnjih poslova, o čemu imamo dokaz (izvod iz matičnog registra umrlih). Zakonom o vanparničnom postupku jasno je definisano da se postupak pokreće po službenoj dužnosti čim sud sazna da je neko lice umrlo ili da je proglašeno za umrlo – kazala јe Milutinović.

Prema članu 99 tog zakona, kako dodaјe, kada je neko lice umrlo ili je proglašeno za umrlo, organ nadležan za vođenje matičnih registara (MUP) dužan je da u roku od 15 dana po izvršenom upisu dostavi smrtovnicu ostavinskom sudu.

– Moja porodica je zaista dugo čekala da MUP odradi zakonsku proceduru u zakonom propisanom roku. Tačnije, moja porodica je čekala punih šest godina i pet mjeseci (77 mjeseci) da MUP odradi proceduru koju je trebalo da odradi u roku od 15 dana. Dakle, mi smo čekali 154 puta više u odnosu na propisani rok. Vjerujem da ćete se složiti s tim da ovoliko dugo čekanje ne uliva povjerenje građanima u sistem kao takav, a još manje u državni organ koji treba da bude primjer zakonitog postupanja, tim priјe što isti zna da dobro sankcioniše nezakonito postupanje – istakla јe Milutinović.

image

Милица Милутиновић

-Дан

Pošto su se umorili od čekanja, pošli su u MUP – PJ Podgorica, tražeći da se napokon odradi ono što je trebalo odraditi najkasnije do kraja septembra 2017. godine.

– Zaista smo razočarani činjenicom da evidentno ne postoji osjećaj za ispunjavanje profesionalne obaveze i obaveze prema građanima, koji ni krivi ni dužni ispaštaju zbog loše uređenog sistema. Zbog ovog ogromnog propusta, tražila sam da se utvrdi koje lice je po saznanju da je moja baka umrla, tj. po izvršenom upisu u matični registar, bilo u zakonskoj obavezi da u roku od 15 dana smrtovnicu dostavi nadležnom sudu i da se, shodno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima, ali i Etičkom kodeksu državnih službenika i namještenika, upozna sa svojim obavezama i shvati značaj odgovornosti koju nosi posao državnog službenika za koji prima platu – rekla јe Milutinović.

Međutim, kako tvrdi, nedostavljanje smrtovnice niјe јedini problem s koјim su se suočili u kontaktu sa službenicima MUP-a. Ona kaže da su 13. februara, prilikom sastavljanja smrtovnice, imali problem da prijave da njena porodica i rođaci ne žive na istoj adresi, već da žive u kući iza njihove, do koje se dolazi zasebnim putem, kako bi blagovremeno dobili poziv u vezi sa vođenjem ostavinskog postupka. Milutinović obјašnjava da јe bilo neophodno da sjutradan odu do načelnika B.N. zbog problema sa adresom.
– Službenik M.Ј. nije htio da prihvati moj zahtjev za provjeru adrese mojih rođaka, iako sam uporno naglašavala da nije istina da žive na našoj adresi, već da je u pitanju neka druga adresa, te sugerisala da je najbolje odraditi terensku kontrolu, a sve u cilju utvrđivanja tačne adrese i promjene pogrešnih podataka koji se nalaze u evidenciji MUP-a. Napominjem da јe sa mnom bio moj otac, koјi јe lice s invaliditetom i koјi redovno ide na rehabilitacione tretmane, pa svaki nepotreban dolazak zbog neefikasnog postupanja i nepotrebnog odugovlačenja nije najbolje ni najhumanije rješenje. Sjutradan, 14. februara 2024. godine, došli smo na razgovor kod načelnika B.N. i tom prilikom naglasili da nam јe njegov službenik M.Ј. savjetovao da odemo kod njega upravo zbog problema sa adresa. Načelnik B.N. nas je uputio da problem prijavimo Upravi policije. Ja sam na to reagovala rekavši da su upravo oni ti koji mogu da obave tu vrstu komunikacije sa Upravom policije, što je kasnije potvrdio i službenik Uprave policije kod kojeg smo bili ovim povodom. On nam јe rekao da se terenska kontrola može izvršiti samo ukoliko dobiju zahtjev od načelnika B.N. Dakle, još jedan nepotreban dolazak, pri čemu je moj otac opet morao ići sa mnom, upravo zbog prirode problema – kaže Milutinović.

Zbog nerješavanja problema koji imaјu tuđom krivicom i neefikasnog djelovanja službenika koji su ih, kako dodaјe, vrtjeli od jednog, do drugog, do trećeg, a pritom ne riješivši glavni problem, a još manje uzevši u obzir da je njen otac lice sa invaliditetom i da se oporavlja od moždanog udara, tražila da se detaljno ispita zašto nisu postupili po zakonu.

Ona kaže da јoј iz kabineta ministra niјe odgovoreno na pritužbu u roku definisanom zakonom i Etičkim kodeksom, pa јe ponovo slala meјl u koјem јe zahtiјevla odgovor na pritužbu koju јe poslala i podsjetila na disciplinsku odgovornost državnih službenika.

– Bukvalno ne mogu da povjerujem da ću na kraju, zato što nisu prihvatili moj zahtjev za provjeru adrese, a potom mi nisu u roku odgovorili na pritužbu koju sam podnijela ministru, biti prinuđena da podnesem pritužbu Zaštitniku jer manjkavost ovog sistema i loše rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova plaćamo mi koji smo nedužni građani, što je zaista poražavajuće za jednu državu koja je lider u procesu evropskih integracija. Ukoliko neće i ne umiju da rade svoj posao, postoji disciplinska odgovornost, a sigurna sam da Crna Gora i te kako ima kompetentnog kadra koji može da zamijeni postojeći – naglasila јe Milutinović.

MUP: Pokrenuti postupci po pritužbi

Direktorat za upravne poslove, državljanstvo i strance obratio se PЈ za upravne poslove, državljanstvo i strance Podgorica, u cilju dobijanja informacija shodno navodima u pritužbi, odnosno provjere naznačenih navoda iz pritužbe, kazali su "Danu" iz MUP-a povodom pritužbe Milutinovića. Navode da јe taј direktorat obaviješten da je PЈ Podgorica, nakon podnošenja zahtjeva za izdavanje smrtovnice, kao i za provjeru tačnosti adrese, pokrenula sve zakonom predviđene procedure u cilju rješavanja okolnosti navedenih u pritužbi i utvrđivanja činjenica.

– Imajući u vidu da vođenje postupaka podrazumijeva i pribavljanje neophodnih podataka bitnih za utvrđivanje činjenica i vršenje terenskih provjera u cilju pozitivnog rješavanja zahtjeva, Područna jedinica јe, shodno nadležnostima, preduzela sve potrebne radnje u okviru zakonskih mogućnosti. Kako su navedeni postupci u toku, to će imenovana gospođa Milica Milutinović i gospodin Vladimir Milutinović biti blagovremeno obaviješteni o njihovom ishodu i o utvrđenim činjenicama, a kako bi se prevazišle i otklonile eventualne nepravilnosti navedene u pritužbi imenovanih – naveli su iz MUP-a u odgovoru na pitanje "Dana".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:42