Протест испред Владе / - Портал Дан
23/10/2021 u 16:16 h
Milan Sekulović, Blaženka GolubovićMilan Sekulović, Blaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Скуп подршке Војводићу испред Владе: Лукино признање су написали инспектори и приморали га да га потпише

Војводић је осуђен на шест мјесеци затвора за дјело уништавање спомен-плоче на Равном Лазу

 Испред зграде Владе Црне Горе у 16 часова је почео скуп подршке Луки Војводићу и протест против његовог, како су казали организатори, неправедног заточења. Војводић је осуђен на шест мјесеци затвора за дјело уништавање спомен-плоче на Равном Лазу.

image

Протест испред Владе

- Портал Дан

Организатори тврде да он није починио кривично дјело за које се терети јер нема мотива, а ни доказа за то.

– Као што знате, Лука је узоран младић чије је затварање пораз судства и државе, одраз тираније претходне власти и немоћи (или небриге) ове садашње. Зато је важно да не дозволимо да буде и пораз друштва – поручују организатори.

Једна од порука организатора је да је Лука "затворен унутра, ништа ниси скривио, али правда увијек изађе на видјело".

Вељко Војводић, отац Луке Војводића, казао је за Портал Дан да је његов син неправедно у затвору за чин који није починио.

– Мог сина су саслушавали инспектори којима је дао изјаву о скрнављењу споменика које није починио – каже Вељко и тврди да су му они подметнули да потпише изјаву да ће му опростити исцртавање тробојке ако призна ово дјело.

– Инспектори су тукли мог сина од 18 година, због чега је он и признао дјело које није починио - тврди Лукин отац.

Истиче да није имао адвоката а да су га тројица инспектора препали.

image

Са протеста испред Владе

- Портал Дан

Лука је жртва бившег режима, јер је покренуо тробојка револуцију - казао је Манојле Крсмановић.

Он је навео да је недвосмислено доказано да Лука није био на локацији гдје се налази уништени споменик.

- Да све буде бизарније свједоцима није омогућено да дају исказ због наводне пристрасности. Лукино признање су написали инспектори и приморали га да га потпише - истакао је Крсмановић, додајући да је овај скуп требало организовати испред тужилаштва оног дана када је Лука ухапшен.

Он је оптужио и парламентарну већину за немар јер због личних интереса не бирају нови Тужилачки савјет, јер би ново тужилаштво сигурно преиспитало неправедну оптужбу против Војводића.

image

Јасна Ивановић

- Портал Дан

- Драги пријатељи, желим најприје да искажем дубоко поштовање према сваком од вас ко је дошао данас да подржи ову младост у тражењу правде.

Моје име је Јасна Ивановић и данас сам овдје прије свега као мајка трогодишњег дјечака који ће, акобогда, имати више разлога да остане у овој земљи но што их то данас имају Лука и његови другари.

Нисмо дошли да држимо запаљиве говоре. Дојадило нам је да истичемо каламбурна поређења о томе како се у Црној Гори затварају Лука Војводић и Дара Радоњић, док су на слободи и штавише високој нози убице и њихови помагачи - казала је Ивановићева.

Истиче да им је дојадило, а и испод части је, залудно говорити о обзнањеним педљима имања и некретнина које су господа судије отели од ове земље.

- Дојадило нам, што рекла мајка јунака, све перући крваве хаљине.

Нисмо дошли ни да жалимо Луку. Лука има сложну фамилију, пријатеље и дјевојку која га чека да се из затвора врати. Лука има занат у рукама и индекс Електротехничког факултета који чека да буде испуњен. За жаљење је, насупрот Луки, држава која се не осврће на своју младост. За жаљење, а богами и за грађанску непослушност или радикалније мјере протеста - каже Ивановићева.

Држава је рекла, односно судија у име њено, у завршници суђења, како "није логично" да је Луку малтретирала полиција.

- Рећи ћемо - није логичан ни хаос у АНБ-у. Није логично да службе нису заштитиле живот преминуле дјевојке у Тузима иако је за тим официјелно вапила. Није логично да, упркос инсистирању јавности, немамо регистар сексуалних преступника. Није. Па томе, ипак, свједочимо - каже мајка трогодишњег дјечака која је дошла да да подршку Луки.

Ивановићева је испред окупљених изнијела захтјеве Влади.

- Дошли смо, дакле, да тражимо: 1) да представнике породице и организатора скупа приме на разговор министар унутрашњих послова гдин Секуловић и директор Управе полиције Брђанин, као и потпредсједник Владе задужен за безбједносни сектор Абазовић и предсједник Скупштинског одбора за безбједност Кнежевић, како би се детаљније у непосредном контакту упознали с Лукиним случајем; 2) захтијевамо поновно суђење, слободно и непристрасно, уз услов да то буде након рјешавања, рекли бисмо, једне посве нелогичне и свима познате ситуације у судству и тужилаштву - наводи се у захтјевима.

Здравко Касалица тражи да се усвоји жалба и понови суђење, а Лука пусти на слободу јер је дијете које тек треба да живи.

Касалица је рекао да је сада много битније од скрнављења споменика што је оскрнављен један млади живот.

- Је ли та плоча толико вриједна једног живота. Треба ли да подсјетимо колико је претходна власт учествовала у прављењу споменика, колкико је оних убица и криминалаца који су пуштени на слободу и којима слобода никада није ускраћена. Најлакше је ћутати на све - каже Касалица.

Истиче да ово није само атак на Луку и његову породицу већ и атак на нашу Цркву. јер ако ви угушите млади живот који брани слободу, ако гушите некога ко слободно исказује своју вјерску и националну припадност, онда ћете да покажете свим оним младим људима који имају 18, 19, 20 година да сједе кући и да ћуте. Јесу ли то синови какве желим. Ја не - казао је Касалица.

Окупљени су најавили нови скуп уколико им се не испуне захтјеви.

фото и видео: Милан Секуловић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:46