Ilustracija / FOTO: Ž.B.
08/07/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Polovina redakcije Pobjede najavila štrajk zbog smjene Đuranovića

Preko 20 novinara obratilo se jutros novoformiranom Bordu direktora „Nove Pobjede“ zahtijevajući između ostalog, uz najavu štrajka, pisano obrazloženje razloga za smjenu glavnog i odgovornog urednika Pobjede Draška Đuranovića, kao i plan i program rada novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika Nenada Zečevića.

Članovi redakcije Pobjede, njih dvadeset četvoro, u pismu Bordu ukazuju i na član 42 novog Zakona o medijima, koji je nedavno usvojen u sklopu seta takozvanih IBAR zakona, u kojem je precizirano da se pitanja učešća novinara u postupku imenovanja i razrješenja glavnog urednika uređuju statutom osnivača medija, te da se te izmjene statuta vrše uz obaveznu prethodnu konsultaciju novinara tog medija.

Potpisnici pisma, novinarke i novinari dnevnog lista Pobjeda i Portala Pobjeda, ističu da nijesu obaviješteni da li je mijenjan Statut, niti su, ako jeste, bili konsultovani, iako je to zakonska obaveza.

- Sljedstveno tome, smatramo i da je razrješenje gospodina Đuranovića i imenovanja Zečevića urađeno u nezakonitoj proceduri, bez bilo kakve konsultacije sa novinarkama i novinarima Pobjede – navode oni u pismu.

U pismu ističu i da nijesu upoznati ko čini Bord direktora „Nove Pobjede“ o čijem su formiranju javnost saopštenjem 4. jula obavijestili iz kompanije „Media Nea“, koja je stopostotni vlasnik Nove Pobjede, a koje je potpisao njen direktor Boris Darmanović.

- Ovlašćeni predstavnici te kompanije su prošlog četvrtka popodne obavijestili redakciju o odlukama Borda, ali nam, do danas, nijesu saopštili razloge iznenadne i u žurbi sprovedene smjene gospodina Đuranovića – navode potpisnici pisma.

Oni, između ostalog, ističu da je takva smjena izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika, došla u trenutku kada je Pobjeda jedan od najuticajnijih medija u državi, veoma citirana u regionu i kada uredno izmiruje sve poreske i obaveze prema zapošljenima.

Nenad Zečević novi izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik Pobjede

Uznemirenje, kažu, izaziva i tvrdnja novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika, koju je saopštio kolegijumu urednika, kako je Nova Pobjeda, navodno, u ogromnim dugovima, što prema informacijama kojima oni raspolažu nije tačno.

- Neprihvatljivo nam je da, ne samo što nijesmo konsultovani, već što niko ne nalazi za shodno da nam svih ovih dana pruži odgovore, a zabrinuti smo i za svoju i budućnost ove kuće – ističe se u pismu. 

Kako navode, njihova briga je opravdana i u svjetlu činjenice da je dugogodišnja urednica rubrike crna hronika i nagrađivana novinarka Marija Žižić već u petak podnijela ostavku u uređivačkom kolegijumu, jer ne želi da na tom nivou bude dio tima novog glavnog i odgovornog urednika, te činjenice da je i urednica dodatka za kulturu Tanja Pavićević, takođe, najavila ostavku, a dio kolega/ica da će napuštiti Pobjedu, jer ne žele da budu u timu Nenada Zečevića. 

Zbog svega navedenog, potpisnici pisma od Borda direktora Nove Pobjede zahtijevali su da im u roku od tri dana u pisanoj formi dostavi precizno obrazloženje zašto je smijenjen Draško Đuranović, odgovor da li je Statut Nove Pobjede usklađen sa novim Zakonom o medijima i, ako jeste, da ga dostavi novinarima na uvid, izjašnjenje o dosadašnjoj uređivačkoj politici Pobjede, kao i plan i program rada novog izvršnog direktora i glavnog i odgovornog urednika.

U protivnom, kako se navodi u pismu, potpisnici najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva, u koji će stupiti od četvrtka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:40