Sa tribine / - SCREENSHOT/ RTCG
27/07/2023 u 23:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Popović: Dijalog je ključ; Injac: Potrebna nam je društvena kohezija

Na političkoj tribini "Civilizacija" koji je organizovao CIVIS učestvovali su premijer Dritan Abazović, Simonida Kordić iz Nove srpske demokratije, Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore i Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke. U publici su bili Olivera Injac (PES), Miloš Konatar i Božena Jelušić iz GP URA

Zbog vanrednih obaveza učešce su otkazali predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i lider PES-a Milojko Spajić.

Simonida Kordić je kazala je da ne možemo u demokratskim državama preskakati stepenice.

- Da bismo bili istinski lideri u regionu, moramo se trenirati, učiti se modelima pregovaranja i demokratiji. Taj proces je počeo kod nas - kazala je Kordić, prenosi portal RTCG. 

Da je interes građana najvažniji, na panelu kazala je Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore. 

- Razgovor je ono čemu moramo da se učimo. Dijalog je ključ. Kada počnemo da razmišljamo o foteljama i sopstvenim pozicijama, to nije dobro, interes građana je najvažnije - objasnila je Popović. 

Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke kazao je da se mora naći način da se zaboravi na partikularnost i sujete. 

- Nadam se da ovo društvo ide u dobrom pravcu. Ovo društvo nema demokratsku tradiciju ali ima tradiciju koja se odnosi na to da ima moć za dogovaranja i pregovaranja. Moramo naći način da tu lijepu tradiciju razumijevanja drugog vratimo - da zaboravimo na partikularnosti i sujete - kazao je Mustafić. 

Premijer Dritan Abazović kazao je da je trenutna vlada za ove tri godine ostvarila meteorske uspjehe. 

-  Dosad, u Crnoj Gori se do dogovora stizalo kad je bila neka velika muka. Ja se nadam da će biti drugačije, da ćemo doći do vidljivih rezultata. Ovo društvo ima emotivnu komponentnu, koja često prevazilazi racionalnu. Odgovorni su svi, i oni manji i veći politički subjekti - kazao je premijer. 

Kazao je da je Crna Gora napravila velike iskorake, te da je bitno da se proces ne vrati nazad. 

"Optimista sam, Crna Gora je napravila ogromne iskorake, bitno je da proces ne vratimo nazad. Konačnih rješenja nema u zdravom parlamentarnom životu, ali mislim da gradimo zaista jedno demokratsko društvo. Vidio sam rađanje demokratije, inkluzivnost i napredak. Ako sve danas uporedimo sa 2016. i 2020. godinom vidimo taj napredak. Pobjeda evropske agende je kad imate slobodne izbore gdje ljudi slobodno razgovaraju. To smo vidjeli nedavno. Da bismo imali funkcionalnu vlast moramo imati i funkcionalnu opoziciju. To nam treba zbog mehanizma kontrole i provjera - kazao je Abazović. 

Crna Gora je, kako je istakao, prešla jednu stepenicu političke kulture koju ranije nije imala.

"To naravno ne umanjuje odgovornost političkih subjekata da i dalje razvijaju političku kulturu, ali to budi nadu da smo mi zaista kao društvo na pravom putu", naveo je Abazović.

Premijer Crne Gore je istakao da je najvažnije da se procesi dešavaju brzo.,,Veliki sam optimista, sa politikološkog aspekta. Samo je važno da procese ne vratimo unazad. Sve ostalo će se razriješiti. Konačnih rješenja nema u zdravom parlamentarnom životu. Mi smo često žrtvovali demokratiju zarad stabilnosti. U proteklom periodu svjedočili smo rađanju demokratije", kazao je još Abazović.

Crnoj Gori, ističe on, nedostaje malo da dođe u završnu fazu demokratije.,,Ta faza podrazumijeva da svako odgovara za postignute rezultate dok je bio na vlasti. Još nijesmo na tom nivou, ali u odnosu na, recimo, 2016. godinu - stvari su neuporedivo bolje - zaključio je Abazović.

Olivera Injac iz PES-a kazala je da nam je potrebna društvena kohezija. 

- Ako nam je cilj članstvo u EU, onda ne smijemo razočarati mlade ljude posebno. Potrebna nam je društvena kohezija -  kazala je Injac.

Božena Jelušić iz Građanskog pokreta URA navela je da se moramo učiti demokratiji. 

- Vrijeme je za neke nove modele u politici - kazala je Jelušić.

Crna Gora nepovratno ide naprije, kazao je na panelu Miloš Konatar iz GP URA. 

- Mi nijesmo ušli u politiku da bi pravili neke karijere nego da promijenimo stvari i da društvo ide naprijed. Sva suština je da društvo ide naprijed -  istakao je Konatar. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:40