/ - Поповић Самарџић
29/12/2021 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповић Самарџић: 20.000 малољетне дјеце није примило ниједну дозу ММР вакцине

Прије увођења вакцине, честе цикличне епидемије морбила односиле су чак 2,6 милиона живота годишње према подацима СЗО

Мале богиње (морбили) једна су од најконтагијознијих заразних болести. Прије увођења вакцине, честе цикличне епидемије морбила односиле су чак 2,6 милиона живота годишње према подацима СЗО.

- Након увођења ММР вакцине број смртних случајева смањио се за 73 одсто у периоду од 2000. до 2018. године. Међутим ефекти вакцинације ММР вакцином зависе од обухвата. Пандемија коронавируса донијела је са собом бројне изазове. Један од њих је правовремена вакцинација дјеце против заразних болести у складу са каленадром обавезне имунизације. Напори да се сустигну циљеви када је ријеч о обухвату вакцинисане дјеце ММР вакцином додатно су отежани. У Црној Гори тек 34 одсто дјеце рођене 2019. године је вакцинисано ММР вакцином. Ово је изузетно низак обухват. За постизање колективног имунитета када су у питању морбили потребно је достићи обухват вакцинацијом од 95%. У овом тренутку само међу дјецом рођеном 2019. и 2020. године на морбиле је осјетљиво око 11.000 дјеце- саопштила је епидемиолог Милена Поповић Самарџић.

Чак 20.000 дјеце млађе од 18 година није примило ниједну дозу ММР вакцине, док је другом дозом није вакцинисано око 24.700 дјеце.

Укупан број дјеце млађе од 18 година вакцинисане првом дозом ММР вакцине је 126.410, док је другом дозом вакцинисано 98.424 или 67 одсто.

- Овако ниским обухватом вакцинације ММР вакцином ствара се ризик потенцијалној, новој епидемији. Само 2019. године усљед пада обухвата вакцинацијом ММР вакцином живот је изгубило више од 200.000 људи широм свијета, махом дјеце. Морбили посебно погађају дјецу млађу од 5 година, док у узрасту млађем од 2 године развијају озбиљне компликације. Чак 30 одсто заражених морбиливирусом развија компликације почев од упале уха (код 1 од 10), пнеумоније (код 1 од 20) па до енцефалитиса (код 1 од 1000). Најчешћи разлог умирања су  пнеумоније и енцефалитис који често за посљедицу има сљепило и трајне когнитивне секвеле у виду интелектуалног дефицита- навела је Самарџић.

Институт за јавно здравље Црне Горе у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Министарством здравља покренуо је низ активности које имају за циљ како пружање подршке изабраним педијатрима у домовима здравља тако и подстицање вакцинације ММР вакцином. Један од циљева је и упознавање самих грађана, тј. родитеља са ризицима неправовремене вакцинације против ове заразне болести како би информисано доносили одлуке. 

- Овом приликом апелујемо на родитеље да све дилеме које имају у вези са ММР вакцином рјешавају са изабраним педијатрима. Институт за јавно здравље стоји на располагању за све дилеме у вези са ММР вакцином и још једном позивамо на правовремену вакцинацију како бисмо заштитили оне најосјетљивије међу нама и осигурали им здраво и безбрижно дјетињство.  Нема пожељних и непожељних питања. Постоје само питања на које смо дали одговор и питања на које још нисмо- навела је она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:49