Milena Popović Samardžić / - REDAKCIJA DANA
19/03/2024 u 22:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović Samardžić: Marinović u poslovanju prekršio niz akata

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić u tekstu koji je objavila na Fejsbuku iznijela je niz nepravilnosti koje je, kako je navela, tokom tri godine sprovodio direktor Montefarma Goran Marinović.

- Nakon objavljenog Negativnog mišljenje na pravilnosti poslovanja Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore „Montefarm“, koje je dala Državna revizorska institucija, u kojem su navedene nepravilnosti u poslovanju ove državne ustanove pod rukovodstvom Gorana Marinovića, isti je proslijeđen na postupanje Tužilaštvu - napisala je na Fejsbuku Popović Samardžić.

Ona podsjeća da je Marinović javni funkcioner i direktor Montefarma od juna 2021.

- Nakon objavljenog izvještaja i vijesti da je preuzimao nepostojeći dug Fonda prema privatnoj veledrogeriji Medica Lani, i time kreditirao privatnu firmu od novca poreskih obveznika, Marinović je nastavio sa intenzivnim zapošljavanjem - navodi Popović Samardžić.

Kazala je i da su se u posljednjih nekoliko dana na Zavodu za zapošljavanje često mogli naći odglasi Montefarma koji je, kako je kazala, već zatrpan prekobrojnom radnom snagom.

- Partijsko jačanje infrastrukture ili državni interes - pita u tekstu koji je objavila na Fejsbuku predsjednica Sindikata doktora medicine.

Komisija MZ utvrdila: Marinović prekršio zakone i zloupotrijebio službeni položaj

Ona podsjeća i na zloupotrebe u procesu javnih nabavki koje je, kako navodi, Marinović sprovodio u protekle tri godine.

- Tokom 2021. i 2022. pod izgovorom Kovida, ali u 2023. ova praksa je nastavljena. Isto je konstatovano u izvještaju DRI - kaže Popović Samardžić.

Ona podsjeća i na neke stavke izvještaja DRI.

- Subjekat revizije je u postupcima jednostavnih nabavki pojedinačne vrijednosti ispod 5.000 eura, nabavljao ljekove i medicinska sredstva od dobavljača sa kojima ima sklopljene ugovore kroz otvorene postupke ili kroz pregovaračke postupke bez predhodno objavljenog javnog poziva (4 najveća dobavljača zbirno učestviju u iznosu 1.636.635,84€). Subjekat revizije je postupanje suprotno Zakonu o javnim nabavkama i podzakonskim aktima, obrazložio razlozima hitnosti nabavke medikamenata i medicinskog materijala. Revizijom je ustanovljeno postupanje suprotno članu 26 stav 16 Zakona o javnim nabavkama, kojim je definisan vrijednosni limit za nabavke roba, usluga i radova procijenjene vrijednosti na godišnjem nivou do 5.000 eura u slučajevima nabavke razne druge robe,opreme i materijala u sedam slučajeva - navodi Popović Samardžić.

U izvještaju DRI se, kako piše Popović Samardžić, navodi i da je u ZUACG „Montefarm” više puta vršena izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistamatizaciji radnih mjesta.

- Državnim revizorima nije dat na uvid prečišćeni tekst Pravilnika o sistematizaciji, tako da se nijesu mogli uvjeriti koliko je radnih mjesta predviđeno Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta u ZUACG” Montefarm”. Dat je na uvid pregled broja od 437 zaposlenih po organizacionim cjelinama subjekta revizije sa stanjem na dan 31. decembar 2021. godine. Stavljen je na uvid i spisak od 145 lica koja su u ZUACG „Montefarm” bila radno angažovana preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih u 2022.godini. U ZUACG „Montefarm” je u poslovnoj 2022. godini preko agencija za privremeno ustupanje zaposlenih radilo 145 lica za koje je po osnovu zarada i poreza i doprinosa na lična primanja isplaćeno 1.074.700,57 eura - piše u objavi.

(VIDEO) Marinović za "Dan": Šimun me smјenjuјe zbog interesa privatnih lobiјa

Ugovori o djelu su, dodaje se, zaključivani sa 37 lica na ime pomaganja u prodaji ljekova i medicinskih sredstava u apoteci, pružanja usluga farmaceutskog tehničara, molersko-farbarskih radova, konsultativnih poslova iz oblasti medija i marketinga, obuke zaposlenih iz oblasti javnih nabavki i stručne podrške u vršenju poslova vezanih za javne nabavke, primanje i pakovanje robe, čišćenje i održavanje zelenih površina i sl.

- Ugovori o djelu su zaključivani i sa opisom poslova koji spadaju u osnovnu djelatnost poslodavca, koji su morali biti sistematizovani u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta subjekta revizije. Polazeći od činjenice da poslove iz nadležnosti ustanove obavljaju zaposleni u istoj to je ugovore o djelu moguće zaključivati jedino za pružanje usluga koje nijesu predviđene radnim mjestima u okviru Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Utvrđeno je da subjekt revizije angažuje izvršioce po ugovorima o djelu puno radno vrijeme i duži vremenski period. Ovakav način angažovanja lica dovodi do negativnih posledica koje se ogledaju u pravnoj i socijalnoj nesigurnosti, što u konačnom može da dovede do sudskog epiloga. Subjekt revizije treba da zaključuje ugovore o djelu saglasno važećoj zakonskoj regulativi, sa ugovorenom naknadom, uz obavezu izvršilaca da dostave potvrde o radno pravnom statusu i izvještaje o sprovedenim aktivnostima po zaključenim ugovorima, uz obezbjeđenje nadzora i kontrole. Ugovorima o djelu mogu se angažovati lica samo za obavljanje poslova koji nijesu iz opisa poslova zaposlenih iz Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta subjekta revizije - iznijela je u objavi Popović Samardžić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:56