Повјерење грађана у медије / - фото: ИМЦГ
27/05/2021 u 15:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Повjерење грађана у телевизиjу наjвеће, одговорност тог медиjа на испиту

Због високог повjерења коjе грађани имаjу у телевизиjе, оваj медиj, а посебно телевизиjе са националном покривеношћу, имаjу додатну одговорност да информациjе коjе обjављуjу буду тачне и цjеловите, казала је Богдановић

Наjвећи дио грађана Црне Горе информише се путем телевизиjе и већина њих оваj медиjи препознаjе као поуздан извор информациjа, показуjе резултати истраживања jавног мњења коjе jе за Институт за медиjе Црне Горе урадила агенциjа Ипсос.

Ставове грађана додатно су анализирали новинари и уредници етаблираних медиjа из Црне Горе, а њихово мишљење и препоруке обjедињени су у анализи “Jачање повjерења у медиjе као одговор на дезинформациjе”.

– Због високог повjерења коjе грађани имаjу у телевизиjе, оваj медиj, а посебно телевизиjе са националном покривеношћу, имаjу има додатну одговорност да информациjе коjе обjављуjу буду тачне и цjеловите и да професионалним извjештавањем спречаваjу да дезинформациjе обликуjу ставове грађана – наводи ауторка анализе Милица Богдановић.

Истраживање jе показало jе да чак 78 одсто грађана свакодневно прати телевизиjски програм, док 68 одсто телевизиjу препознаjе као поуздан извор информациjа.

Други по популарности извор информациjа у Црноj Гори су друштвене мреже (Феjсбук, Твитер, Инстаграм, Jутjуб). Те медиjе свакодневно прати 59% грађана. Онлаjн медиjе свакодневно прати 57 одсто испитаника.

Грађани, међутим, наjмање повjерења имаjу у друштвене мреже као поуздан извор информациjа. Њих 45 одсто препознаjе Феjсбук, Твитер, Инстаграм и Jутjуб као наjмање поуздане изворе информациjа. Сваки трећи испитаник не вjеруjе да су онлаjн медиjи поуздан извор информациjа.

С овим оцjенама сагласни су и учесници фокус групе коjи онлаjн медиjе и друштвене мреже оцjењуjу као наjчешће канале коjима се шире дезинформациjе и пропаганда.

Стариjа популациjа (60+) већински гледа телевизиjу, док се млађи (старости од 18 до 29 година) чешће информишу путем онлаjн медиjа и друштвених мрежа.

Знаjући да су онлаjн медиjи и друштвене мреже препознати као канали коjима се наjчешће шире дезинформациjе и пропаганда, млађи дио популациjе jе изложениjи непрофесионалном садржаjу. Због тога институциjе и организациjе цивилног друштва имаjу додатну обавезу да иницираjу едукативне програме коjи ће младима омогућити да развиjу вjештине за препознавање кредибилног садржаjа у односу на дезинформациjе, наводи ауторка анализе.

Испитаници у истраживању jавног мњења за потребе ове анализе, изразили су наглашено негативан став о медиjима. Четири петине (82 одсто) сматра да у Црноj Гори нема независних и непристрасних медиjа, те да су медиjи у Црноj Гори под контролом политичких и економских центара моћи (81 одсто).

Новинари и уредници, учесници фокус групе, одбацуjу ове оцjене и сматраjу их неутемељенима.

То што већински дио испитаника у истраживању jавног мњења сматра да медиjи шире политичку пропаганду и дезинформациjе (76 одсто) и да постоjи jасна подjела на медиjе коjе контролише Влада и оне коjе контролише опозициjа (73 одсто), новинарима и уредницима коjи су учествовали у фокус групи „звучи немогуће“.

Негативну перцепциjу грађана о медиjима, дио учесника фокус групе тумачи кризним ситуациjама коjе су се догађале у Црноj Гори током 2020. и почетком 2021. године (од дешавања поводом усваjања Закона о слободи вjероисповиjести, парламентарних избора и пандемиjе изазване коронавирусом), а коjе су утицале и на квалитет медиjског извjештавања.

Грађани обухваћени истраживањем jавног мњења имаjу изразито негативан став и о друштвеним мрежама. Седам од десет грађана (71 одсто) вjеруjе да се политичка пропаганда и дезинформациjе шире путем друштвених мрежа, док двиjе трећине сматраjу да друштвене мреже шире мржњу (65 одсто).

Истраживање jавног мњења показало jе тенденциjу грађана да омиљене врсте медиjа оцjењуjу и као поуздане.

– То наводи на закључак да би одговор на дезинформациjе и пропаганду требало да креираjу како традиционални тако и модерни медиjи и тако осигураjу да тачне и провjерене информациjе дођу до што већег броjа људи и да се сприjечи утицаj дезинформациjе на њихове ставове – наводи се у анализи.

Мишљење грађана подиjељено jе кад jе у питању Jавни сервис Радио телевизиjа Црне Горе. Док 48 одсто наших испитаника у истраживању jавног мниjења сматра да им оваj медиj пружа тачну, потпуну и уравнотежену информациjу, 48 одсто не диjели таj став. То потврђуjе и налаз да петина анкетираних грађана истиче да jе РТЦГ медиj коме наjвише веруjу (18 одсто), док четвртина истиче да jе управо Jавни сервис медиj коме се наjмање може вjеровати (25 одсто)

Сви учесници фокус групе сматраjу да jе то посљедица поларизациjе друштва у Црноj Гори. Они сматраjу да национална припадност и политичка ориjентациjа грађана одређуjе њихов став према Jавном сервису и степен повjерења коjи имаjу у оваj медиjи.

Испитаници у истраживању jавног мњења изразили су већински став да jе положаj жена коjе се баве новинарством у Црноj Гори веома неповољан.

Четири од пет грађана (81 одсто) вjеруjе да су новинарке честа мета напада, приjетњи, увреда и узнемиравања. Учесници фокус групе сматраjу да такви ставови охрабруjу.

Истраживање jе урађено у оквиру инициjативе “Снажни- медиjи без мржње и дезинформациjа” коjи уз подршку Европске униjе спроводи Мрежа за професионализациjу медиjа у Jугоисточноj Европи (СЕЕНПМ) у Албаниjи, Босни и Херцеговини, Црноj Гори, на Косову, у Сjеверноj Македониjи, Србиjи и Турскоj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:10