Марко Милачић / - Фото: Јутјуб
09/11/2021 u 18:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права ЦГ: Скупштини предали измјене Кривичног закона за заштиту новинара

Овим предлогом закона дефинисан је појам посла од јавног значаја, под којим се сврстава и новинарство

Права Црна Гора, на чијем је челу Марко Милачић, саопштила је да је предлог измјена и допуна Кривичног законика, који је једногласно прихваћен на сједници Одбора за политички систем, правосуђе и управу та партила додатно  унаприједила у сарадњи са Министарством правде, стручњацима из области кривичног права, као и девет медијских организација које су и иницијатори измјена, и послала у скупштинску процедуру коначан, усаглашен законски текст.

- Овим предлогом закона дефинисан је појам посла од јавног значаја, под којим се сврстава и новинарство, па се под послом од јавног значаја сматра обављање професије или дужности које је повезано са повећаним ризиком за безбједност лица које га обавља у области јавног информисања. Боља кривично-правна заштита новинара и других лица која врше послове од јавног значаја се постиже измјенама и допунама чланова Кривичног законика који се односе на тешко убиство, тешку тјелесну повреду, принуду, угрожавање сигурности и спрјечавање штампања и растурања штампаних ствари и емитовање програма- навели су из Праве ЦГ.

Допуном члана 144, убиство новинара и других лица која обављају посао од јавног значаја третираће се као тешко убиство и починилац ће се казнити затвором од најмање десет година или казном дуготрајног затвора.

- У члану 151 се прописују оштрије казне за наношење тешких тјелесних повреда новинарима и другим лицима, која обављају посао од јавног значаја. Ко, тако, новинара тешко тјелесно повриједи или му здравље тешко наруши, казниће се затвором од једне до осам година. Ко новинара тешко тјелесно повриједи или му здравље наруши и ако је усљед тога доведен у опасност живот новинара или је уништен или трајно и у знатној мјери оштећен или ослабљен неки важан дио његовог тијела или важан орган или је проузрокована трајна неспособност за рад новинара или трајно и тешко нарушење његовог здравља или унакаженост, починилац ће се казнити казном затвора од двије до дванаест година. Ако је је усљед ових дјела наступила смрт новинара, учинилац ће се казнити затвором пет до петнаест година. Допуном члана 165 се санкционишу учиниоци који силом или пријетњом принуде новинара у вези са обављањем његовог посла- појаснили су из Праве ЦГ.

Тако, ко новинара силом или пријетњом принуди да нешто учини или не учини или трпи и то уради на свиреп начин или пријетњом убиством или тешком тјелесном повредом или отмицом, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година. Казном затвора од шест мјесеци до пет година казниће се онај ко кривично дјело учини према новинару или лицу које обавља послове од јавног значаја у вези са обављањем тих послова.

- Ако је усљед ових дјела наступила тешка тјелесна повреда или друге тешке посљедице, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година. Ако је усљед ових дјела наступила смрт новинара или је дјело извршено од стране више лица на организован начин, учинилац ће се казнити затвором од двије до дванаест година. Ко угрози сигурност новинара пријетњом да ће напасти на живот или тијело новинара или њему блиског лица казниће се затвором од три мјесеца до пет година Последња измјена у члану 179 се односи на оштрије казне за неовлашћено спречавање и ометање објављивања путем медија информација од јавног значаја. Ко неовлашћено спријечи или омета штампање, снимање, продају или растурање књига, часописа, новина или других сличних штампаних или снимљених ствари или неовлашћено спријечи или омета емитовање радио или телевизијског програма, казниће се новчаном казном или затвором до двије године. За извршење ових дјела казниће се и онај ко неовлашћено спријечи или омета објављивање путем медија информација од јавног значаја. Ако ова дјела учини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три мјесеца до пет година. Насиље и напад на лица која врше послове од јавног значаја као што су новинари представља напад на демократију и слободу говора- саопштили су из Праве ЦГ.

Истински квалитет демократије неке државе може се измјерити безбједношћу и сигурношћу људи који обављају послове од јавног значаја, као што су новинари.

 Безбједност новинара представља приоритет посебно у овом тренутку када су учестали напади на новинаре. Имајући у виду бројне неријешене случајеве напада на лица која врше послове од јавног значаја, а посебно на новинаре и неријешена убиства новинара, као што је случај убиства Душка Јовановића, препознајемо потребу и подржавамо иницијативу девет НВО које се баве радом медија и заштитом новинара за измјену Кривичног законика, ради боље заштите новинара и других лица која врше послове од јавног значаја. С обзиром на учестале нападе на новинаре, препорука међународних организација је да се створе услови за несметан рад новинара и створе услови за слободно и објективно извјештавање јавности. Према Свјетском индексу слободе медија Црна Гора се налази на 104 мјесту, најгоре је рангирана од свих земаља региона. С обзиром на овакву ситуацију, постоји реална потреба да све партије покажу политичку вољу за јачање медијских слобода управо кроз унапређивање услова под којима ће новинари и друга лица која врше послове од јавног значаја несметано обављати своје професионалне дужности- саопштили су из Праве ЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:36