Sastanak u Splitu / - MINISTARSTVO SOCIJALNOG STARANJA
26/09/2024 u 15:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predstavnice Ministarstva socijalnog staranja u Splitu: O jačanju saradnje u Dunavskom regionu

, brige o porodici i demografije Crne Gore učestvovale su na Jedanaestom sastanku Mreže Evropskog socijalnog fonda u Dunavskom regionu u Splitu.

Na ovom važnom događaju, koji je okupio ključne aktere iz zemalja Dunavskog regiona, diskutovano je o temama vezanim za jačanje makro-regionalne strateške saradnje i implementaciji socijalnih politika u okviru Evropskog socijalnog fonda (ESF+) i programa finansiranih iz Instrumenta pretpristupne podrške (IPA).

Sastanak su otvorili koordinator Prioritetne oblasti 9 „Ljudi i vještine“ Roland Hank, i Claudia Singer-Smith iz Prioritetne oblasti 10 „Institucionalni kapaciteti“ Strategije EU za Dunavski region (EUSDR). Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava i institucija iz različitih zemalja, a Crnu Goru su predstavljale načelnica Odjeljenja za programiranje i implementaciju EU fondova, Granica Simićević i službenica za programiranje, Jelena Banašević.

Glavne teme sastanka obuhvatile su viziju za makro-regionalnu stratešku saradnju u Dunavskom regionu, ciljeve Mreže i sledeće korake u njenom radu, kao i implementaciju socijalnih politika u kontekstu ESF+ programa, sada i u budućnosti. Diskutovano je i o transnacionalnoj saradnji u okviru Evropskog socijalnog fonda (ESF+) i budućem finansiranju post-2027. godine.

Simićević je predstavila teme iz oblasti socijalne zaštite koje su u fokusu trenutne implementacije IPA-e, administrativne i tehničke aspekte programiranja i implementacije koji su od interesa za razmjenu unutar Mreže ESF-a za Dunavski region, kao i aktivnosti transnacionalne saradnje koje su ključne za buduću saradnju u oblasti socijalne inkluzije.

Na sastanku su predstavnici Evropske komisije pružili važne informacije o trenutnom stanju transnacionalne saradnje u kontekstu ESF+, a poseban akcenat stavljen je na unapređenje saradnje među zemljama članicama i kandidatima za članstvo u EU.

Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije,  intenzivivnim radom će nastaviti da jača transnacionalnu i interregionalnu saradnju, aktivno učestvujući u budućim pozivima u cilju jačanja partnerske saradnje sa zemljama Dunavskog regiona. Ova saradnja je ključna za dalji razvoj inicijativa u sektoru socijalne zaštite, čime se Crna Gora uključuje u stabilne i dugoročne partnerske odnose unutar regiona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 15:53