/ фото: Лазар Ружић
28/03/2022 u 17:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преименовати улицу у којој се налази Амбасада Русије

Из Амбасаде Украјине су истакли да би то био симболичан чин подршке украјинском народу који брани своју независност у рату који је започела Русија

 Украјинска амбасада у Црној Гори позвала је грађане да потпишу петицију за преименовање Улице Велише Мугоше, у којој се налази Амбасада Русије у Подгорици, у Улицу Украјине.

Из Амбасаде Украјине су истакли да би то био симболичан чин подршке украјинском народу који брани своју независност у рату који је започела Русија.

-Кампања „Украјинска Улица“ позива цијели свијет да учини Украјину дјелом својих главних градова и они виде ову иницијативу као веома моц́ан начин да се одговори на покушаје Русије и Владимира Путина да укину Украјину и украјинску културу- каже се у саопштењу.

Они су појаснили да пројекат настоји да изгради глобалну коалицију на основу рада који је већ предузет у неколико земаља.

Из Амбасаде су навели да је Албанија преименовала дио улице у којој се налази руска амбасада у Улицу Слободне Украјине, Литванија је преименовала релевантну улицу у Улицу украјинских хероја.

- Летонија је промијенила такву улицу у Улицу Независне Украјине, а Норвешка је промијенила назив трга испред руске амбасаде на Украјински трг- навели су из Амбасаде.

Додаје се да се Торонто прошле недјеље придружио европским партнерима откривањем натписа „Слободна Украјина“ дуж предњег дијела руског конзулата на авенији Сент Клер.

- Ово подручје ће се сада на почасној основи звати „Трг слободне Украјине“. У међувремену, становници Атине, Вашингтона и Лисабона такође су се обратили локалним вијећима са идејом о преименовању- додаје се у саопштењу.

Како је саопштено, министар вањских послова Украјине Дмитро Кулеба казао је да људи широм свијета гледају како се ужас одвија у Украјини и понекад се разумљиво осјећају немоћнима да помогну.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 18:19