sa potpisivanja / - MZ
19/04/2024 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preko 2000 medicinara primilo 10 odsto stimulansa na zaradu za mart

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2.063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart 2024.

Iz sindikata zdravstva su izrazili zadovoljstvo nakon prvih efekata koje je ovo uvećanje zarada donijelo.

- Martovskom zaradom obuhvaćen je veći broj kolega  što je i bio dogovor - da u hodu popravljamo sporazum u skladu sa podacima koji pristižu iz zdravstvenih ustanova. Samo u Kliničkom centru Crne Gore martovskom zaradom skoro je dupliran broj stimulacija u odnosu na februarsku platu i imamo tendenciju daljeg povećanja. Smatramo da je sporazum dobra polazna tačka i dobro prelazno rješenje u daljim pregovorima sa ministarstvom zdravlja koje pokazuje zainteresovanost za poboljšanje statusa najugroženijih slojeva medicinskih radnika’, poručili su iz sindikata zdravstva na čijem čelu su dr Mihailo Babović i Nebojša Radonjić.

Milićević: Srednjem medicinskom kadru stimulans, a ne uvećanje plata

Sporazum sa sindikatima zdravstva potpisan je na osnovu pregovora za poboljšanje materijalnog statusa medicinskih sestara i tehničara sa  koeficijentima 6,05, kao i 6,58 i 6,95 utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost.

- Sporazumom je predviđeno da srednjem medicinskom kadru iz ove kategorije osnovna zarada bude uvećana do 10% kao varijabilni dio odnosno stimulacija ukoliko za taj mjesec već nemaju uvećanje po osnovu prekovremenog ili dopunskog rada iI nisu na bolovanju, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Napominju i da se ovo povećanje realizuje kroz već postojeći budžet opredijeljen zdravstvenom sistemu i da je ova mjera prelazno i privremeno rješenje koje će se sprovoditi u dogovoru sa menadžmentima Javnih zdravstvenih ustanova do sistemskog rješenja tj. izrade Zakona o zaradama u javnom sektoru i sa njim u skladu sa novim GKU.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:55