Састанак у Будви / - фото: ПР Центар
24/06/2021 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Примjена европске правне праксе штити приватни живот поjединаца

Степен заштите зависи и у коjоj мjери поjединац сам своj приватни живот излаже jавности, казала је Вучинић

Институциjе власти треба да примjењуjу наjвише европске правне стандарде у заштити права на приватност како би се очувало достоjанство сваког поjединца, поручено jе на отварању округлог стола коjи се данас и сjутра одржава у Будви.

Округли сто су организовали Врховни суд Црне Горе и АИРЕ центар из Лондона, уз подршку Британске амбасаде Подгорица. Званична тема дводневног скупа jе Право на приватни живот.

Током уводног обраћања в.д. предсjедника Врховног суда Црне Горе Станка Вучинић нагласила jе да свако има право на поштовање приватног живота, а да jе заштита тог права од посебног значаjа, jер се тиме обезбjеђуjе достоjанство личности.

“Степен заштите зависи и у коjоj мjери поjединац сам своj приватни живот излаже jавности, па се приватност може дефинисати и као право поjединца да одреди када, како и у коjоj мjери ће се информациjе о њему саопштити другим лицима”, казала jе Вучинић.

Замjеник британске амбасадорке у Црноj Гори Стив Ерик  jе рекао да jе обим случаjног или злонамjерног излагања личних података сада већи него икада раниjе.

“Већ видимо да судови у Црноj Гори подржаваjу право људи чиjи су медицински подаци обjављени у контексту мjера Цовид-19, и сигуран сам да ће вам оваj догађаj пружити добру прилику да даље разговарате о тим случаjевима и да осигурате примjену стандарда Европске конвенциjе о људским правима у овим важним одлукама”, нагласио jе Ерик.

Учесницима се обратила и директорица Програма за Западни Балкан АИРЕ центра Биљана Брејтвајт, коjа jе истакла да jе поштовање права на приватност постало jедно од горућих питања током пандемиjе Ковид-19, а након што смо се сусрели са питањима повjерљивости здравствених података, укључуjући употребу телефонских апликациjа за праћење инфекциjе и „ковид пасоша“.

“Стручњаци све више стаjу на становиште да ће ове мjере траjно нарушити наше право на приватност, конкретно повjерљивост наших личних података, ако изостане ваљани надзор, у складу са начелима неопходности и сразмjерности”, навела jе Брејтвајт.

Округли сто jе окупио судиjе Врховног и Уставног суда Црне Горе, предсjеднике и судиjе нижих судова, представнике Институциjе заштитника људских права и слобода и Канцелариjе заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права.

Током два дана учесници ће разговарати о праву на поштовање приватног живота у контексту одредби Европске конвенциjе за заштиту људских права и основних слобода и релевантном домаћем законодавству и пракси. У оквиру ове теме панелисти ће говорити о: родном идентитету, сексуалноj ориjентациjи, грађанско-правном статусу, прикупљању личних података, мjерама надзора, здрављу и приватном животу те ограничењу приватности у редовним и ванредним околностима.

Учесницима ће бити представљена и публикациjа Право на поштовање приватног живота (члан 8 ЕКЉП): водич кроз конвенциjско и национално право и праксу, коjа jе резултат сарадње Врховног суда Црне Горе, Институциjе заштитника људских права и слобода Црне Горе и АИРЕ центра. Публикациjа садржи преглед дефинициjа приватног живота коjе jе развио Европски суд за људска права, осврт на домаће законодавство коjе уређуjе ову тематику, праксу домаћих судова те релевантне предмете у коjима jе поступао Заштитник људских права и слобода Црне Горе.

Округли сто jе дио активности коjе АИРЕ центар спроводи на пољу jачања владавине права и државних институциjа у Црноj Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:12