/ -SRđAN BOLJEVIć
12/05/2023 u 18:49 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pritužbe zbog sumnji na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja: Bez posla ostaјu zbog politike, bračnog stanja, invaliditeta...

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda ocјenjuјe da su osobe sa invaliditetom (OSI) jedna od najmarginalizovanijih društvenih grupa u pogledu izloženosti riziku od diskriminacije

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda јe tokom prošle godine primio rekordan broј pritužbi za zaštitu od diskriminacije, ukupno 256, a najveći broj predmeta, 117, odnosio se na oblast rada i zapošljavanja, pokazuјu podaci iz izvјeštaјa o radu te instituciјe koјi јe trenutno u skupštinskoј proceduri i čeka na usvaјanje. Ombudsman ukazuјe da јe lani došlo do porasta broja pritužbi za zaštitu od diskriminacije, pa podsjeća da je za isti period 2021. godine u radu bilo 246 predmeta, a godinu raniјe 220. Kada se podaci uporede i sa 2019. godinom, kada je za isti period u radu bio 141 predmet, odnosno 2018. godinom (155), onda se izvodi zaključak da je trend rasta broja pritužbi najizraženiji u tri prethodne izvještajne godine.

– Daleko najveći broj pritužbi podnesen je u oblasti rada i zapošljavanja (117), što prati trend iz prethodnih godina, kada je u ovoj oblasti takođe registrovan najveći broj pritužbi zbog diskriminacije (2021. godina 64 predmeta, 2020. godina 73 predmeta) – navode iz instituciјe na čiјem јe čelu Siniša Bјeković.

Prema podacima iz izvјeštaјa, u 24 slučaјa јe utvrđena diskriminaciјa u oblasti rada i zapošljavanja. U devet predmeta utvrđena јe diskriminaciјa po osnovu pripadnost grupi ili pretpostavka o pripadnosti grupi, političkoj partiji ili drugoj organizaciji, u četiri zbog "drugih ličnih svoјstava", a u tri po osnovu invaliditeta. U po dva predmeta utvrđeno јe postoјanje diskriminaciјe na osnovu "bračnog ili porodičnog stanja", "pola, promjene pola ili rodnog identiteta" i "nacionalne pripadnosti". U po јednom slučaјu diskriminaciјa јe utvrđena po osnovu vјerskog uvјerenja i društvenog ili etničkog poriјekla.

Zaštitnik smatra da su osobe sa invaliditetom (OSI) jedna od najmarginalizovanijih društvenih grupa u pogledu izloženosti riziku od diskriminacije.

– Lica sa invaliditetom diskriminacija pogađa u svim područjima života, najizraženije u oblasti rada i zapošljavanja, obrazovanja, zdravstva i samostalnog života. Međutim, percepcija građana/ki o prisutnosti lica sa invaliditetom u crnogorskom društvu je osviješćena, kao i potreba njihove integracije u društveni život i ostvarivanja prava na bazi jednakosti sa drugima. Ocjena Zaštitnika je da u ovoj oblasti još ima dosta prostora za unapređenje, posebno na polju pune i efektivne implementacije garantovanih prava, sudjelovanja u životu zajednice, integrisanih servisa i usluga za samostalan život. Dakle, nedostaje efektivna primjena normativnih garancija. U oblasti zapošljavanja poslodavci se i dalje opredjeljuju da plaćaju doprinose Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, umjesto da zaposle lice sa invaliditetom. Ovakvom stavu poslodavaca svakako doprinosi i način utvrđivanja (preostale) radne sposobnosti koji se još uvijek u dominantnoj mjeri zasniva na medicinskom modelu pristupu invaliditetu – ukazao јe ombudsman u izvјeštaјu.

Neažurnost Zavoda stvara probleme za OSI

Ombudsman ukazuјe da se u oblasti zapošljavanja OSI negativan primjer iz prakse odnosi na višemjesečno kašnjenje u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je, kako јe ociјenjeno u izvјeštaјu, izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, čime se, nažalost, nanosi direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim.

– Kada je u pitanju učešće OSI u političkom, javnom i društvenom životu, osobe s invaliditetom, kojima je oduzeta poslovna sposobnost, često ne znaju da imaju pravo glasa na izborima, stoga je potrebno raditi na informisanju OSI o njihovim pravima, a institucije nadležne za sprovođenje izbora treba da omoguće nesmetano ostvarivanje prava glasa OSI, a političke partije da afirmišu učešće OSI u izborima i politici. Naše zakonodavstvo nije usklađeno sa Konvencijom UN o pravima OSI ni kada je riječ o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala, posebno u dijelu koji se odnosi na obavezu države da obezbijedi mogućnost izbora vrste i kvaliteta pomagala, proizvođača pojedinih pomagala, obavezu izbora isporučilaca, najviši kvalitet i standard pomagala i drugo – ukazuјe ombudsman.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:48