/ - фото: Министарство правде, људских и мањинских права
02/12/2021 u 10:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Промоција и заштита права мањинских народа кључ европске будућности

Европа у 21. вијеку не може да напредује без права 400 националних и етничких мањина, које броје близу 40 милиона људи

Начелница Дирекције за националне и етничке мањине Мирела Рамчиловић Ел Деб, говорила је на конференцији под називом "Промовисање и заштита права националних и етничких мањина као кључ успјешне европске будућности".

На конференцији коју је организовала Амбасада Мађарске у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Црној Гори, у оквиру серије конференција “Будућност Европе”, у уводном дијелу учесницима и учесницама се обратио Olivеr Varhelyi, европски комесар за сусједство и проширење, амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана – Нј.Е. Цристина Попа и Нј.Е. Јóзсеф Négyesi, амбасадор Мађарске у Црној Гори, који су се сагласили да је заштита припадника/ца мањинских заједница кључна за просперитетну будућност Европске уније.

- Европа у 21. вијеку не може да напредује без права 400 националних и етничких мањина, које броје близу 40 милиона људи, а да им се не гарантују права по највишим европским стандардима. Ово питање је посебно актуелно на Западном Балкану, имајући у виду историју региона, који је обиљежен бројним сукобима изазваним етничком нетрпељивошћу. О достигнућима мађарског предсједавања Савјетом Европе и њихов потенцијални утицај на заштиту мањина у Европи, са посебним фокусом на релевантне политике ЕУ, говорио је Ferenc Kalmár, министарски комесар за развој сусједске политике Министарства спољних послова и трговине Мађарске, док је амбасадор István Lakatos, мађарски експерт за људска права у Министарству правде, људских и мањинских права Црне Горе говорио о заштити националних и етничких мањина у и од стране ЕУ- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:48