Protesti drvoprerađivača na sjeveru / foto: RTCG
23/08/2024 u 18:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Protesti drvoprerađivača u više gradova na sjeveru

Mali drvoprerađivači, nezadovoljni tenderom Uprave za gazdovanje šumama i lovištima za redovnu sječu, blokirali su danas putni pravac Pljevlja – Đurđevića Tara kod mosta na Đurđevića Tari. Protestovali su i u Bijelom Polju i Rožajama.

Tražili su od odgovornih u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima da ponište tender koji su objavili 11. jula za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju.

Tvrde da je tender diskriminatorski i eliminatorski, te da su njihovo dalje poslovanje i egzistencija oko 400 zaposlenih dovedeni u pitanje. 

Protest drvoprerađivača iz Rožaja, Plava, Berana, Pljevalja i Bijelog Polja, održan je prije 10-ak dana ispred zgrade Vlade.

Razlog za okupljanje je tender koji je Uprava za šume sprovela za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, zbog čega je kako tvrde, veliki dio njih diskriminisan i eliminasan iz procesa.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Andrija Delić tada im je saopštio da Vlada i taj resor čine sve, kako bi se izašlo iz nezavidne situacije u kojoj su se našli drvoprerađivači.

Delić je saopštio i da istakao da na rješenju rade stručni ljudi te da će rok biti najbrži mogući. Uprava za gazdovanje šumama 17. avgusta raspisala je novi javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za 2024. godinu (redovne sječe).

Drvoprerađivači protestovali ispred Vlade, ministarstvo traži rješenje

Jedini kriterijum za ocjenjivanje ponude u novom pozivu je cijena, za razliku od prošlog objavljenog u julu, gdje su jedini kriterijumi i podkriterijumi pored cijene bili i kadrovski kapaciteti i uticaj na lokalnu ekonomiju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 19:44