/ - Радојеић (приватна архива-фејсбук)
20/01/2022 u 15:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радојевић: Обуставите тестирање, самоизолацију и укините мјере јер омикрон то дозвољава

Он је навео да је тестирање на 30 одсто позитивних резултата и 1.500 позивитних сваког дана "бесмислица"

Доктор Клиничког центра Црне Горе Немања Радојевић сматра да треба обуставити тестирање, самоизолацију и укинути мјере јер "омикрон то дозвољава"

Он је на свпм Фејсбук профилу објавио "да ће се тиме отколонити хронични панични страх од короне код народа који несумњиво постоји, а доказ је преоптерећеност примарног нивоа здравствене заштите (по дефиницији су то лакши случајеви од којих већина ни не треба љекарску помоћ)"

-Обуставите тестирање, самоизолацију и укините мјере јер омикрон то дозвољава – тиме ћете отколонити хронични панични страх од короне код народа који несумњиво постоји, а доказ је преоптерећеност примарног нивоа здравствене заштите (по дефиницији су то лакши случајеви од којих већина ни не треба љекарску помоћ). И још нешто, ако нећете мене, пратите најмудрије на плантети – они се неће изгубити- наводи он-

Он је навео да је тестирање на 30 одсто позитивних резултата и 1.500 позивитних сваког дана "бесмислица".

-Десетине хиљада позитивних, са стопом тешко обољелих од 0.004 одсто – бесмислен страх од преоптерећености болница. Самоизолација – бесмислица код оваквог степена контагиозности Омикрона. Важеће епидемиолошке мјере – доказ да глупостима краја нема, да нема критичке мисли, већ само страх од сопствене одговорности. Лоши ђаци, рекох давно, шта је друго било и за очекивати. Осим што, како најављују, ускоро нећемо бити једина држава са невакцинисаним премијером, друга срећна околност је што те епидемиолошке мјере готово нико не поштује- сматра Радојевић.

Додао је и да се тренутно налази, у једној озбиљној ЕУ држави.

-Имају много ригорозније мјере од наших, поштују их бескомпромисно, а имају већу стопу инфицираних од Црне Горе. Мени је ово више него јасно у ком правцу иде. Услови за прелазак граница (не само црногорских, него и осталих) - вријеђају основне законе логике. Штитите се рестриктивном граничном политиком од импортације нових случајева из иностранства онда када је стопа инциденције код вас неупоредиво нижа од другог подручја, а не обратно или пак када су те стопе сличне. Тада нема утицаја "преливања" на епидемиолошку ситуацију- објашњава он.

Додаје да је омикрон битно другачији од свих ранијих сојева, посебно делте.

-Колеге, морају схватити да смо доста били у центру пажње, да се морамо ослободити терета ранијих страхова и параноје “шта ако”, да за класичне противеподемијске мјере више нема мјеста и да је тренутак да се епидемија пусти да се сама умири као што је кренула својим природним током. Колективни глобални имунитет не можемо и нећемо достићи доминантно због класних разлика, а за очекивати је да се временом буду стварали нови сојеви (могуће сезонски као код грипа), тако да вакцинацију и даље апсолутно промовисати, првенствено због старих и хроничних болесника; али се вратити нормалном животу- закључује доктор Радојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:40