/ - ЂОРЂЕ РАДУЛОВИЋ
13/11/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић честитао Дан Пријестонице: Цетиње је темељ културног идентитета

Радуловић је навео да је град подно Ловћена ризница богатог културно-историјског наслијеђа

Министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић честитао је градоначелнику Цетиња Александру Кашћелану и грађанкама и грађанима 13. новембар, Дан Пријестонице Цетиње. 

Шеф црногорске дипломатије истакао је да Цетиње представља темељ културног и историјског идентитета Црне Горе, те да је као један од градова бивше Југославије који су добили признање Орден народног хероја за заслуге његових становника током Народноослободилачке борбе, било извор слободарског духа и у најтежим тренуцима наше историје. 

 Радуловић је навео да је град подно Ловћена ризница богатог културно-историјског наслијеђа и да зато има немјерљив значај за Црну Гору.

-  Подсјетивши да се на Цетињу налазе Његошева Биљарда и двор краља Николе, он је навео да се за њега вежу и почеци писмености због прве државне штампарије у Ободу. Шеф црногорске дипломатије је у својој честитци казао да Народни музеј и Краљевско позориште Зетски дом, у коме је први пут играна “Балканска царица” књаза Николе, и данас свједоче да је душа црногорске културе управо на Цетињу. Такође, рекавши да је Цетињско бијенале било смотра културе која је овом граду и Црној Гори донијела богатство умјетничког стваралаштва и дах свјетске културе, он је указао на значај ревитализације ове идеје- наводе у саопштењу.

Рекавши да је свједочећи успостављању билатералних међудржавних односа и отварању првих посланстава Цетиње било сједиште дипломатске активности у прошлости, министар је подсјетио да захваљујући и естетици објеката за потребе амбасада европских земаља, Цетиње и данас краси специфична архитектура. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:54