Ненад Ракочевић / -SRDJAN BOLJEVIC
03/10/2021 u 11:10 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ракочевић: Радницима повећати плате, функционерима смањити

Синдикат управе и правосуђа такође безусловно захтиjева да се врати одузети топли оброк и регрес, каже први човјек синдиката

Синдикат Управе и правосуђа није задовољан радом нове владе када је у питању поштовање права радника у јавном сектору, поздрављају најаву министра финансија Милојка Спајића да се зараде увећају за око 17 одсто до краjа следеће године, али сматрају да то није довољно и траже да буде 25 процената и то од почетка 2022. То је за „Дан“ казао предсједник те синдикалне организације Ненад Ракочевић, који истиче да зараде у јавном сектору нијесу расле од 2016, али инфлациjа за ово вриjеме не да jе „поjела“ тадашње увећање, већ су циjене сигурно порасле чак до 50 одсто у диjелу великог броjа производа и режиjа из свакодневне употребе.

– Наш захтjев jе да увећање мора бити планирано буџетом за почетак 2022. године, односно примjена мора бити од јануара и то у проценту од минимум 25 одсто, наглашено за припаднике групе Д (запослени који не спадају у руководни кадар). Синдикат управе и правосуђа такође безусловно захтиjева да се врати одузети топли оброк и регрес. Ако jе последње године, када jе укинут или како су тада лиjепо формулисали класичну отимачину, као интегрисање ове двиjе ставке у зараду, износ регреса на мjесечном нивоу износио 13,75 еура, а топлог оброка 27,50 еура, сматрамо да ове ставке под хитно треба вратити и то са увећањем од 25 одсто. Пошто очигледно новца има, кроз показатеље увећање минималне зараде, затим наjављено увећање зарада здравству, увећала се зарада просвjети, или свима се увећала осим jавноj управи. Класична неравноправност и дискриминациjа – каже Ракочевић.

Најгоре стање у ресору Весне Братић

На питање у коjим ресорима jе наjгоре стање са поштовањем права радника, Ракочевић каже да је то Министарство просвjете, науке, културе и спорта, на чијем је челу Весна Братић.

– Читав ешалон наjближих сарадника министарке, коjе jе она поставила, побjегао је главом без обзира из овог министарства. Просто jе невjероватно под коjим се притиском тренутно ради у овом органу, гдjе jе све последица начина рада прве двиjе наjважниjе особе. Неутемељено се покрећу дисциплински поступци, негира се постоjање синдиката, вриjеђаjу се и понижаваjу запослени, предузимаjу се радње у зони кривичне одговорности. Jедно дjело завређуjе да се спомене. Наиме, министарка jе позвала и наговорила jедну врсну новинарку де напусти радно мjесто са сталним радним односом, чврсто jоj обећавши посао у министарству као представник за медиjе са сталним радним односом у перспективи. Наравно, да jе министарка погазила потпуно неосновано своjе обећање. Предсjедник Владе треба добро да размисли да ли ова нехумана особа чини добро Влади и њеном угледу – наводи Ракочевић.

Ракочевић истиче да уколико се, с друге стране, буде чула аргументациjа о недостатку средстава, онда предлажу смањење зараде свима у А,Б и Ц групи Закона о зарадама запослених у jавном сектору (високоруководни и руководни кадар, јавни функционери и директори), као и укидање норми закона гдjе функционери исту висину зараде примаjу годину дана након престанка функциjе.

– Предлажемо да се одузму сви буквално поклоњени станови и кредити привилегованим поjединцима. Да истражни органи уђу у пословања великог броjа органа и установа гдjе ће се лако доћи до велике количине недостаjућих и злоупотребљених средстава, а онда да се она конфискуjу и траjно заплиjене – каже Ракочевић.

Дојадиле политичке тензије

Ракочевић каже да се не показује воља од нове владе да се стање поправља у диjелу односа социjалних партнера.

– Радницима су доjадиле свакодневне политичке тензиjе и сукоби коjи у овом тренутку одговараjу истовjетно свим политичким субjектима. Што више тензиjа и халабуке међу грађанима и у jавности, одговара свим странама политике како би се скренула пажња са велике инфлациjе, малих плата и пензиjа, великог броjа незапослених, санкционисања злоупотреба и криминала, одговорности бивших и садашњих државних функционера – наводи он.

Истиче да је за тешку осуду поступак предсjедника Владе што су у Савjет за реформу jавне управе укључени министри, директори и НВО, али не Синдикат управе и правосуђа, иако би требало ако се угледамо на демократску и транспарентну обавезу и праксу свих земаља Европске заjеднице камо стремимо. Ракочевић истиче да код већине надлежних представника Владе не постоjи осjећаj чак ни за културни, цивилизовани уважаваjући одговор, гдjе се онда са стране синдиката стиче слика да су одређени експерти политичари прерано купили велика одиjела.

– Права радника у принципу се нису миjењала у односу на прошле руководне гарнитуре, ниjе било отпуштања, ниjе било реваншизма у некоj значаjниjоj мjери, чак насупрот добило се више на креативноj и слободи говора. Они коjи су били способни у подилажењу и наметању и даље су активни и успjешни. Мора се истаћи да су на многим позициjама остали стари кадрови коjи и даље имаjу повлаштен однос према себи и своjим привилегованим сарадницима коjе издваjаjу у односу на остале, дакле имамо примjену неравноправног положаjа запослених – наводи Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 23:11