илустрација
22/06/2021 u 16:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Разговори са кандидатима за функцију предсједника Врховног суда затворени за јавност

Судски савјет је објавио биографије и програме рада четворо кандидаткиња и кандидата за које је претходно утврдио да испуњавају услове за функцију предсједника Врховног суда прописане законом

Сјутрашњи разговори судија Врховног суда са кандидаткињама и кандидатима за функцију предсједника/це Врховног суда неће бити отворени за јавност, то су саопштили из Акције за људска права.

Суткиња Станка Вучинић, која врши дужност предсједнице Врховног суда, кратко је обавијестила Акцију за људска права да Општа сједница Врховног суда није отворена за јавност.

Госпођи Вучинић смо прошле недеље упутили молбу да разговори буду јавни, јер ће после тога судије Врховног суда од четири кандидоване особе изабрати само једну, коју ће предложити Судском савјету, а коју ће онда Савјет моћи само да прихвати или да одбије.

Судски савјет ће јавно интервјуисати тог једног кандидата или кандидаткињу, кога/ју Врховни суд одабере тајним гласањем и двотрећинском већином. Претходни кандидат кога је Врховни суд одабрао, судија Врховног суда Мираш Радовић, некада министар правде, није добио потребну двотрећинску већину гласова у Судском савјету, па је поступак избора поновљен.

Судски савјет је објавио биографије и програме рада четворо кандидаткиња и кандидата за које је претходно утврдио да испуњавају услове за функцију предсједника Врховног суда прописане законом. Кандидати су судије Вишег суда у Подгорици, Ана Вуковић (1965) и Зоран Радовић (1963), и судије Апелационог суда Миленка Жижић (1963) и Мушика Дујовић (1959), при чему је судија Дујовић и предсједник тог суда.

Према предложеним програмима рада, сви сматрају да треба повећати транспарентност рада судова и повјерење грађана у рад судова, да треба обезбиједити адекватне судске зграде и увести судску полицију, и унаприједити систем оцјењивања судија. Већина сматра и да Врховни суд треба да унаприједи сарадњу са Уставним судом и судовима ниже инстанце. Већина сматра да је важно даље унаприједити информатички систем у судству, информисати грађане о алтернативним начинима за рјешавање спорова и систему бесплатне правне помоћи. Програми се поклапају по знатном броју предлога, а разликују по степену критичког приступа постојећем стању, укључујући законски оквир и праксу.

Скраћени прикази програма рада које су предложили достављамо Вам у прилогу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:33