Фејзић / Фото: Срђан Бољевић
29/10/2021 u 11:35 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реис Фејзић оптужен за мобинг: Професору медресе нудио да буде обезбеђење

Професор Мирсад Хадровић најављује тужбу и тврди да је Исламска заједница под утицајем Бошњачке странке

Професор у Медреси „Мехмед Фатих“ хоџа Мирсад Хадровић оптужио је реиса Исламске заједнице Рифата Фејзића и бившег директора медресе Фуада Чекића за дугогодишњи мобинг због којег најављује и тужбу.

Хадровић је у изјави за „Дан“ казао да сматра да је Фејзић налогодавац његовог деградирања у медреси, а да је Чекић био само извршилац, те да је са обојицом покушао да разговара на културан начин како би превазишли проблеме шаљући им допис у децембру прошле године, на који нијесу одговорили упркос великом броју, како каже, ургенција.

Хадровић наводи да су га са професорског мјеста покушали премјестити да буде портирско обезбјеђење у медреси, те да га је бивши директор Чекић приморавао да промовише Бошњачку странку.

image

Хадровић

-Фото: Дан

Указује да је „Исламска заједница под јаким утицајем Бошњачке странке, а не зна зашто“.

Фејзић и Чекић нијесу одговорили на Хадровићеве наводе, иако су им Дневне новине "Дан" питања упутили прије више од недјељу дана.

– Бивши директор Чекић вршио jе политички притисак на мене да на хутби у Недакусима у Бијелом Пољу 2016. споменем Бошњачку странку и да се потрудим око те промоциjе. Тада су били парламентарни избори у Црноj Гори. Никад ми теже хутбе ниjе било jер сам морао да споменем политичку партиjу са тог часног мjеста – навео је Хадровић, у жалби коју је реису Фејзићу послао 10. децембра прошле године.

Последице финансијске и психичке

Хадровић каже да је у последњем разговору са Чекићем доживио увреде.

– У нашем последњем разговору на бензинскоj пумпи Декар, тражио сам да разговарамо, он ме jе извриjеђао говорећи ми: „Не могу jа тебе од 60 година да учим, а jа сам далеко од тих година“ и „ти си лош професор и никакав васпитач“, а то је образлагао блиjедим доказима. Исто тако рекао ми jе да сам неколегиjалан и да се чудно понашам (вjероватно jе алудирао да сам луд). На краjу све ово и ниjе тако опасно колико jе опасна jедна његова реченица коjа гласи: „Видим jа како ти идеш (шепуриш се), а да знаш да те jа не видим“ – наводи Хадровић.

Он истиче да му је Чекићево понашање проузроковало многе последице, од којих спомиње финансиjски крах.

– Задужен сам неколико хиљада еура, а jош тежа jе психолошки терет коjи ми jе товарио оваквим некоректним односом, као и академско назадовање у своjоj струци – изјавио је Хадровић, додајући да станови у медреси остају празни, а њему није додијељен смјештај због чега је за кирију платио више хиљада еура.

Каже да га је Чекић првог радног дана као директор медресе позвао у канцеларију и ултимативно дао понуду, представљајући је да је она лично од реиса.

image

Чекић

-Фото: Дан

– А саопштио ми је да ми се укида предмет Ахлака и рад у Васпитноj служби, а да ће ми ново радно мjесто бити шеф обезбjеђења, тj. шеф портирске службе, jер ми другог обезбjеђења и немамо. Понуда је била и да за стално будем у затвору у Спужу на задатку одржавања хутби и да ћу добити стан, уколико пристанем на ове двиjе понуде. Нисам пристао на ову понуди и он ми jе укинуо предмет Ахлака и на таj начин оставио ме без око 100 еура прихода на плату од 400 еура. Стан ми ниjе дао и на таj начин ме учинио вишегодишњим подстанаром са моjом породицом и направио ми трошак од око 200 еура мjесечно – прича Хадровић.

Истиче да су све његове колеге унаприjеђене, осим њега, да му се годинама ускраћуjе право да буде разредни старjешина, као и то да буде у некоj од многоброjних секциjа, све под оправдањем да треба да одмори.

– Осим тога што ме ниjе форсирао у служби, он ми jе предлагао да се запослим негдjе као помоћник аутомеханичара и да ми то буде додатни ангажман. Наводио ми jе примjере других професора коjи су успjешни у разним бизнисима. Такође, на Умру (обилазак светих мјеста у Исламу) jе послао све из васпитне и неке професоре из наставе, а мене ниjе. Бивши директор Чекић учествовао jе у разним интригама и клеветању против мене, напомињем ону наjвећу, а то jе, моj наводни пуч или удар на медресу и њега лично уз подршку ученика. Наводно сам тражио компромитуjуће снимке професора како би их уцjењивао. Ово jе лаж и око ње ћу посебно спровести поступак. Ни остале интриге нису мање злобне – тврди Хадровић. Он додаје да је трпио последице и од колега када је Чекић дошао на чело медресе.

Питања достављена 20. октобра

Како би чула и другу страну поводом оптужби Хадровића, редакција „Дана“ се обратила и Исламској заједници, са питањима за Фејзића и Чекића, које смо им доставили 20. октобра ове године.

Мејл са питањима је послат на званичну мејл адресу доступну на сајту Исламске заједнице 20.октобра, а након телефонске комуникације са Фуадом Чекићем иста питања смо послали и на његова два мејла.

Питали смо зашто се скоро годину није реаговало поводом пријаве Хадровића, коjи тврди да jе жртва мобинга у Медреси, да ли jе тачно да jе на њега вршен притисак да промовише Бошњачку странку, као и ако је и зашто jе професору медресе предлагано да прихвати радно мjесто портира.

Реис Рифат Фејзић није одговарао на телефонске позиве "Дана", као ни Чекић, када смо их јуче позвали.

– Од када jе он дошао за директора школе, од тада ниjедан колега из Васпитне ниjе пио кафу са мном, а приjе jесу, те био сам омиљен у друштву. Зашто сам сада одбачен, сами проциjените. Такође, ниједан мој предлог који сам давао није уважен. Чак се и исмиjавао с тим што је требало да обавим разговор са jедним проблематичним учеником. То да се исмиjава чуо сам случаjно кад jе он био у разговору са проф. Ернадом Реџеповићем и тада он пита цинично уз смиjех проф. Ернада „хоћемо ли дозволити Мирсаду да прича са оним учеником”. Рекао ми jе да сам лош професор и васпитач, а никада ме ниjе ни на шта упозорио у току рада. Он и ниjе био директор кад сам jа радио у настави. Никад ниjедан разговор, приговор ни сугестиjа са његове стране, и одjедном нисам добар. Исто тако приговорио ми jе да сам умало зауставио годишњу уплату новца медреси од пола милиона jер су неки министри чули да сам гласао опозиционе странке. Наметао ми jе кривицу – указује Хадровић. Он истиче да је принуђен да се обрати јавности, јер Исламска заједница нема синдикат. Каже да се обраћао свим адресама у Исламској заједници и појединим државним институцијама.

– Излазим у јавност не зато што сам против Исламске заједнице, већ да би се стало на крај појединцима који раде супротно њеним интересима и желим да заштитим заједницу од њих – закључује Хадровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:42