/ - илустрација фото: Ж.Б.
17/10/2021 u 18:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ризик од природне катастрофе за ЦГ није занемарљив

Европа, како се истиче у Индексу, има далеко најмањи ризик од катастрофе гледано на нивоу континената

Црна Гора је у скупу европских земаља са средњим до високим ризиком када је у питању ризик од катастрофе усљед екстремних природних догађаја, открива Свјетски индекс ризика 2021, који је објавио Институт за међународно хуманитарно право и оружане конфликте из Бохума., преноси РТЦГ портал.

Према том Индексу, Црна Гора је на 86.мјесту од 181 држава које су аналзиране, а њен скор је 6.75.

Примјера ради, најугроженија земља свијета, Вануату, има скор 47.73 а најмање угрожена - Катар - 0.30.  Како се наводи, Свјетски индекс ризика 2021 процјењује ризик од катастрофе за 181 земљу у свијету. Документ, може се видјети, покрива скоро 99 одсто светске популације. 

Европа, како се истиче у Индексу, има далеко најмањи ризик од катастрофе гледано на нивоу континената, и у најповољнијем је положају када је у питању анализа свих компонената ризика. 

- Земље са ниским економским капацитетом и приходима имају тенденцију да имају већу рањивост или ниже способности у спречавању катастрофа. У овим земљама, екстремни природни догађаји често доводе до даљег смањења постојећих капацитета- наводи се у Свјетском индексу ризика 2021. 

Истиче се да се, међутим, земље европског континента разликују.

- Црна Гора, Албанија, Холандија, Грчка и Сјеверна Македонија су на врху континенталне листе са средњим до високим ризиком, док се Малта, Исланд, Финска, Естонија и Швајцарска налазе на зачељу спектра ризика- пише у Индексу.

Истакнуто је да социјална заштита доприноси смањењу рањивости друштва на екстремне природне догађаје, и да на томе треба темељно у озбиљно радити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:10