/ - ILUSTRACIJA - PHOTO BY ANNIE SPRATT ON UNSPLASH
24/04/2023 u 14:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rožaje: Tužilaštvo formiralo predmet zbog “curenja” testova iz matematike

Formirani su spisi predmeta u cilju provjere navoda i u skladu sa rezultatima postupka izviđaja će donijeti odluku da li je neko lice na teritoriji Opštine Rožaje izvršilo bilo krivično djelo, naveo je rukovodilac ODT-a Rožaje Aldin Kalač

Osnovno državno tužilaštvo Rožaje je, povodom medijskog izvještavanja da se slučaj “curenja” testova iz matematike za eksternu provjeru znanja polumaturantima osnovnih škola, samoinicijativno formiralo spise predmeta.

- Formirani su spisi predmeta u cilju provjere tih navoda i u skladu sa rezultatima postupka izviđaja će donijeti odluku da li je neko lice na teritoriji Opštine Rožaje izvršilo bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti- naveo je rukovodilac ODT-a Rožaje i tužilac portparol Aldin Kalač.

Datum eksternog testiranja biće poznat u ponedjeljak: Očekuјe se da veliki broј đaka padne na ispitu

Datum održavanja esternog polumaturskog ispita iz matematike, koji je odložen u svim školama u Crnoj Gori, uz obrazloženje da je došlo do nepoštovanja procedura i mjera koje se tiču očuvanja tajnosti testova, biće poznat danas.

U pravilniku Ispitnog centra piše da prije početka provjere znanja član komisije, odnosno test administrator daje odgovarajuća uputstva učenicima koja se odnose na način rada i ponašanja, saopštava da je učenik dužan da zadatak radi samostalno, upućuje na način izrade zadatka i upotrebu dozvoljenih pomagala u skladu sa ispitnim katalogom. Unošenje mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja u prostoriju u kojoj se vrši provjera znanja nije dozvoljeno, osim učenicima sa posebnim obrazovnim potrebama. Predviđeno je da u jednoj učionici budu dva administratora.

Iz Ministarstva prosvjete su najavili da će u saradnji sa Ispitnim centrom stvoriti formalnopravne pretpostavke da se eksterna provjera znanja iz matematike na kraju trećeg ciklusa osnovne škole obavi u terminu koji će biti prihvatljiv za sve osnovne škole, što podrazumijeva i izmjenu Školskog kalendara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:05