Boris Šaban / - NBOCG
27/06/2024 u 20:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šaban: Zabrinjava trend rasta neosiguranih vozila

U Crnoj Gori bilježi se ozbiljan rast broja neosiguranih vozila, upozorio je direktor Nacionalng biroa osiguravača (NBOCG) Boris Šaban, navodeći da je glavni razlog za to konstantantni rast broja vozila na drumovima.

Šaban je rekao da se, zbog konstantantnog rasta broja vozila na drumovima, logično povećava i broj onih koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze.

- Proteklih godina zadovoljni smo bili rezulatatima u edukativnom i informativnom smislu koji smo mi sami postizali kroz različite vidove interakcije sa gradjanima - naveo je Šaban u saopštenju.

Kako je kazao, pitanje neregistrovanih vozila je jedno od korpusa pitanja koje se tiču bezbjednosti u saobraćaju.

- Tu je napravljena i izvanredna koordinacija sa našim osnivačima, osiguravajućim kućama sa jedne strane i Upravom policije sa druge strane. Imali smo zavidan trend rezultata uprkos i tadašnjem ukupnom rastu broja vozila uopšte, ali nova dešavanja su takva da je statistika neumoljiva. Imamo ozbiljan skok neosiguranih vozila - rekao je Šaban.

Prema njegovim riječima, u toku prošle godine iz sredstava Garantnog fonda isplaćeno 1.597.452 EUR, dok je u toku 2022. godine taj iznos bio 1.004.999 EUR, što je tada jasno ukazivalo na ohrabrujući rezultat rada NBOCG ako se upoređuje sa periodom između 2013. i 2022. godine, gdje se takodje povećavao, ali blaže, broj ukupnih vozila.

Šaban je rekao da je prosječno na godišnjem nivou iz sredstava Garantnog fonda isplaćivano 1.031.556 EUR.

U saopštenju se navodi da ti podaci ukazuju da je tokom prošle godine uočeno uvećanje od oko 55 odsto, u odnosu na raniji desetogodišnji period.

Šaban je naveo da je u prvih pet mjeseci ove godine konstatovano uvećanje isplata iz sredstava Garantnog fonda, oko deset odsto u odnosu na isti period prethodne godine, pa se na taj način može projektovati isplata za ovu godinu na nešto višem nivou u odnosu na 2023.

Govoreći o dijelu koji se odnosi na prijavljene odštetne zahtjeve, Šaban je kazao da su u toku prošle godine godine prijavljena 664 odštetna zahtjeva a 2022. godine bilo ih je 505.

- U periodu između 2013. i 2022. godine, prosječno je na godišnjem nivou prijavljivano 464 odštetna zahtjeva. Navedeni podaci jasno ukazuju da je je tokom prošle godine uvećanje prijavljenih zahtjeva od 43 odsto, u odnosu na raniji desetogodišnji period - istakao je Šaban.

Kako je rekao, u prvih pet mjeseci ove godine uočeno je uvećanje prijavljenih odštetnih zahtjeva, približno oko 20 odsto, pa i na taj način se može projektovati potencijalna isplata iz sredstava Garantnog fonda za ovu godinu na nešto višem nivou u odnosu na prošlu.

Šaban je dodao da su osmišljeni planovi za različite vidove pojačanog suočavanja sa ovim novim momentima, ali da mora da postoji i šira društvena akcija.

U saopštenju se navodi da su mediji ti koji su shvatili značaj tog opšte-društvenog problema i pomažu prenoseći apele.

- Ali primjetno je da je u izvjesnoj mjeri, zbog objektivnih razloga, smanjena kontrola od strane nadležnih. To se vidi u sabraćaju, nepoštovanje propisa, brzina, parkiranje bahatost i slično - kaže se u saopštenju.

NBOCG je apelovao na građane da izvrše zakonsku obavezu kako se ne bi desilo da se mala saobraćajna nezgoda pretvori u noćnu moru.

Drastičan porast uvoza pred zabranu Crne Gore za vozila starija od 15 godina

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 20:44