Дру Саливен / - фото: ПРИНТСКРИН
04/10/2021 u 20:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саливан: Истражити како jе Ђукановић прибавио имовину

Саливен jе рекао и да то што jе Ђукановић био укључен у оф-шор пословање, само по себи не значи и да jе крив за незаконите радње, али да би то свакако требало истражити

Дру Саливен, jедан од оснивача Проjеката за извjештавање о организованом криминалу и корупциjи, каже да би требало да буде истражено како jе предсjедник Мило Ђукановић прибавио имовину, коjа jе наведена у извjештаjу познатом као "Пандора папири", имаjући у виду да jе цио живот радио у jавноj служби и, како додаjе, не би требало да има никакву имовину. Саливен jе рекао и да то што jе Ђукановић био укључен у оф-шор пословање, само по себи не значи и да jе крив за незаконите радње, али да би то свакако требало истражити.

На питање какве би посљедице истрага могла да има у Црноj Гори гдjе jе откривено да су предсjедник Мило Ђукановић и његов син Блажо, наводно крили имовину у више од пет држава Саливен, за Глас Америке каже:

– Требало би да буде истражено како jе та имовина прибављена. Први посао Ђукановића, био jе премиjерски положаj, ниjе био бизнисмен, добар jе примjер некога ко jе цио живот радио у jавноj служби и не би требало да има никакву имовину – каже Саливен за Глас Америке, преноси портал РТЦГ.

Подсjећа да су сличне истраге почеле са Панама папирима.

– У то вриjеме се говорило о промjенама закона и већоj транспарентности напора да се откриjу стварни власници у тим случаjевима. Међутим, има много отпора богатих моћних корпорациjа и саме индустриjе коjа пружа кривичне услуге, то су огромне компаниjе коjе послуjу са адвокатским фирмама и банкама. То jе огромна индустриjа вриjедна десетине милиjарди долара годишње у коjоj има отпора и лобирања и морамо да то зауставимо, да кажемо да нам нису потребне те криминалне услуге, компаниjа и индустриjа коjе могу лако да се злоупотриjебе – навео jе Саливен.

На питање какве реакциjе очекуjе на Балкану и глобално, након обjављивања Паднора папира, Саливен каже:

– Мислим да ће бити много истрага, међутим нпр. у Jордану краљ контролише земљу, не мислим да ће неко истраживати милиjарду долара коjе jе уложио у некретнине широм свиjета, то се неће догодити – каже Саливен и додаjе да jе и у случаjу министра финансиjа Србиjе Синише Малог утврђено да jе власник 24 стана у Бугарскоj.

– Мислим да га се Вучић неће отарасити, ово jе резултат корупциjе, када се не бавите суштински корупциjом људима коjи су повезани са организованим криминалом и краду државну имовину и мораjу да буду смиjењени – закључио jе Саливен.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:28