Савовић / IVAN PETROVIC-IPE
09/11/2021 u 07:18 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савовић незадовољан потезом Министарства просвјете: Анкетирају о чувању дјеце у школи усред епидемије

Врло jе важно питање и како обезбиjедити здравствену и хигиjенску заштиту тих ученика коjи ће боравити у школи и сами не знамо колико дуго, истиче за "Дан" Слободан Савовић, бивши предсједник градског Синдиката просвјете

Професор историjе и географиjе у ОШ "Павле Ровински" у Подгорици и бивши предсједник градског Синдиката просвјете Слободан Савовић казао је за "Дан" да су наставници у основним школама добили упутства од Министарства просвјете, науке, културе и спорта да обаве анкету међу родитељима о заинтересованости за цјелодневни боравак дјеце у школама, иако не знају гдје ће дјеца проводити вријеме и ко ће о њима бринути. Савовић истиче да их није обавијестио нити им објаснио са којим наставничким кадром мисле да организују цјелодневни боравак у школама, јер постојећи не може бити распоређен због редовног ангажмана. Он истиче да је министарство затражило да се обаве анкете за ученике од првог до деветог разреда.

– Тражили су да урадимо анкету у свим разредима, али не знамо за које је могућ цјелодневни боравак. Уз сву благонаклоност коjу имам према министарству и разумиjевање за противрјечна рjешења коjа нуде просвjетним радницима, морам да изразим лични jавни протест поводом упутства за спровођење анкете родитељима о заинтерсованости за цjелодневни боравак њихове дjеце у школама. Овако срочено упутство за спровођење анкете оцjењуjем апсолутном незнавеношћу ресорног министарства. Ево зашто: ја као одjељенски старjешина треба да анкетирам родитеље ученика мог одjељења, а да ни jа ни родитељи не знамо сврху анкете, што jе основно правило сваког анкетирања. Не знамо ни за коjи период се предвиђа цjелодневни боравак дjеце. Да ли jе он предвиђен за друго полугодиште jер за наредну школску годину полуматурани завршаваjу школу и одлазе даље? Такође, не знам шта се подразумиjева под поjмом цjелодневни боравак ученика у школи. Коjим планом су осмишљене њихове активности? Да ли jе то продужена настава или су ваншколске активности? Врло ме иритира чињеница да се тражи од мене да изађем пред родитеље и обjашњавам њихова могућа питања, а коjих имам и jа сиjасет. Рецимо, у коjим школским капацитетима ће да бораве ти ученици у школама коjе раде и у три смjене. Са коjим наставничким кадром рачуна министарство jер постоjећи не може бити распоређен због редовног радног ангажмана? Врло jе важно питање и како обезбиjедити здравствену и хигиjенску заштиту тих ученика коjи ће боравити у школи и сами не знамо колико дуго. Ово упутство о анкети родитеља jе чак степеницу неjасниjе од чувеног упутства о начину ношења маски у учионици и поштовању права на различитости тим поводом – истиче Савовић.

Продужени боравак организован у неколико школа

Савовић истиче да је продужени боравак раније био организован само у двиjе или три школе у Подгорици.

– Подразумиjевао jе боравак дjеце прва три или четири разреда. Радило се о боравку ученика у школи док им родитељи не дођу с посла. На примјер у ОШ "Боро Ћетковић" за продужени боравак био је посебни обjекат. Сада неке школе имаjу такав вид додатног боравка, ако имаjу услова, као на примјер jутарње чување дjеце. Опет се ради о првом и другом разреду. И то, ако школе имају услова. То jе увиjек мањи броj ученика и то први циклус – каже Савовић.

Он каже да наставнивци не знају ни како би била организована исхрана дјеце током боравка у школи, као ни који дио школе ће моћи да користе за одржавање хигијене.

– Стога, молим министарство да више не шаље оваква упутства jер деградираjу положаj просвjетних радника у односу на родитеље његових ученика. Треба да станем пред родитеље и да им на свако њихово питање одговорим са – не знам. Па jа због тога њиховоj дjеци даjем негативну оцjену. Не прихватам одговорност пред родитељима за овакве поступке министарства – наводи Савовић.

Из МПНКС "Дану" јуче нису одговорили на питања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:08