/ - фото: НОВИ АПАРАТ
15/12/2021 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СБ Брезовик: Почело снимање на новом дигиталном рендген апарату

Предност у односу на класичне РТГ апарате је што се за развијање снимака не користи влажна технологија, већ је све дигитализовано

Специјална болница за плућне болести Брезовик добила је нови дигитални рендген апарат и радну компјутерску станицу за доктора.

- Дигитални апарат је монтиран, завршена је обука медицинског особља и од уторка су почела снимања на њему за све којима је поребан овај вид дијагностичке процедуре. Рендген апарат купљен је захваљујући донацији коју су обезбиједиле друштвено одговорне компаније, док је радна станица за докторе донација произвођача рендгена компаније Висарис. Укупна вриједност донације је око 80 хиљада еура.  С обзиром да је ријеч о апарату најновије генерације са изузетним карактеристикама, снимање траје много краће него на класичном рендгену, са мањом дозом зрачења, већа је поузданост, а дистрибуција снимака и архивирање је значајно поједностављено, приказ снимка доступан на рачунару, без обзира на мјесто гдје је обављено снимање. Предност у односу на класичне РТГ апарате је што се за развијање снимака не користи влажна технологија, већ је све дигитализовано, чиме се више не угрожава здравље медицинког особља, као ни животна средина- наводе у саопштењу.

Активности Министарства здравља и у нареденом периоду биће усмјерене на унапрјеђење услова у здравственим установама и подизање квалитета пружања здравствених услуга грађанима и у том смислу је, како наводе, веома значајна помоћ и подршка друштвено одговорних компаније, којима и овом приликом упућујемо велику захвалност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 04:54