/ - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
24/09/2024 u 13:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šimun: Nema više liste čekanja za koronografiju

Danas je u Kliničkom centru Crne Gore zvanično puštena u rad nova savremena angio sala u kojoj će se raditi najkompleksnije procedure iz oblasti poremćaja srčanog ritma.

- Ovo je izuzetno važan događaj, kako za zaposlene Klinike za kardiologiju, tako i za sve građane Crne Gore, s obzirom na budući potencijal ove angio jedinice u dijagnostici i tretmanu kardiovaskularnih oboljenja - kazao je nakon obilaska ovog segmenta KCCG ministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

On je istakao da u Crnoj Gori nema više listi čekanja za koronografiju, što je, kako je kazao, od neizmjernog značaja imajući u vidu da kardiovaskularne bolesti u našoj državi uzimaju prvo mjesto po stopi obolijevanja i smrtnosti.

- Ova angio sala, treća u državi, a druga koju smo otvorili za vrijeme mandata ove vlade, biće fokusirana na elektrofiziološke procedure, odnosno ugradnju pejsmejkera, defribrilatora, postupaka ablacije i ostalih, te i u ovom opsegu procedura očekujemo rešavanje lista čekanja u narednom periodu od oko šest mjeseci - najavio je ministar Šimun.

U ostvarenju ovog neizmjerno važnog poduhvata za crnogorsko zdravstvo, kako je kazao, učestvovali su i vrijedno radili zaposleni KCCG, koji su od početka ove godine obavili oko 3000 intervencija, ali i zaposleni KBC Berane, gdje je u aprilu ove godine, otvorena angio sala, u kojoj je do sada odrađeno preko 700 intervencija.

image
- FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Direktor KCCG dr Aleksandar Radović istakao je da će nova angio sala prevashodno biti korišćena za elektro-fiziološke procedure.

- Izražavam veliku zahvalnost kolegama sa kardiologije, koji su uspjeli danonoćnim radom, u dvije smjene i subotom i nedjeljom, da eliminišu liste čekanja za koronografiju i za stent. Što se tiče elektrofiziologije, imamo dogovor sa kolegama koji se bave ovom oblašću, da ćemo u narednih par mjeseci i te liste čekanja eliminisati - najavio je dr Radović.

On je podsjetio da se o angio sali u Crnoj Gori priča od davne 1998. godine, kada je prvi put počela sa radom u KCCG, kao i da je deset godina nakon toga otvorena i druga angio sala, prateći trendove i razvoj medicine, kako u svijetu, tako i kod nas.

- Danas se u angio salama, pored srca, rade druge i procedure invazivne, vaskularne, neurohirurške procedure, koje izvode gastroenterolozi, urolozi, tako da se pojavila potreba i za otvaranje treće angio sale, te je  stoga  u toku procedura za raspisivanje tendera za nabavku i opremanje treće angio sale - kazao je dr Radović, dodajući da će na taj način zdravstveni sistem za dug vremenski period obezbijediti sve uslove koje trebaju pacijenti kojima je potreban ovaj vid liječenja.

- Veliki dan za sve nas koji se bavimo poremećajima srčanog ritma i svakako za naše pacijente. Dobili smo savremenu salu gdje možemo da primijenimo naše znanje, gdje možemo da radimo sve vrste procedura vezanih za poremećaje ritma, a to su ugradnja pejsmejkera, kardioverter defibrilatora i srčane resinhronizacione terapije. Takođe, možemo da nastavimo sa radiofrekventnim i crio kateter ablacijama - kazao je načelnik Odjeljenja za popremećaje srčanog ritma i elektofiziologiju srca, Klinike za kardiologiju, doc. dr Mihailo Vukmirović, kardiolog aritmolog. On je najavio implementaciju nekih novih tehnologija za liječenje poremećaja ritma, kao što je liječenje pulsnom visoko voltažnom strujom.  

- Pratimo savremene trendove liječenja poremećaja ritma, a sada imamo i adekvatne uslove da to svakodnevno i primijenimo - poručio je doc. dr Vukmirović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 13:34