/ foto Dan arhiva
25/10/2021 u 14:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Синдикална организација ЦНП: Системски проблеми не јењавају

А изгледи за проналажењем рјешења не назиру се, наводе у саопштењу

Синдикална организација Црногорског народног позоришта саопштила је да је системски проблеми са којима се суочавају запослени у Црногорском народном позоришту не јењавају, а изгледи за проналажењем рјешења не назиру се.

- Један од таквих, егзистенцијалних проблема, јесте питање рјешавања стамбених питања запослених у ЦНП-у. Неизналажењу рјешења за рјешавање овог питања доприноси како неколегијалан однос гранског Синдиката културе, тако и недовољан сензибилитет Владе Црне Горе, на челу са ресорним Министарством. Уважавајући чињеницу да је за запослене у култури, по први пут у Црној Гори, на подручју Пријестонице обезбијеђено 65 станова чији је откуп омогућен по повољнијим условима, запослени у ЦНП-у изражавају и данас, као што су и у претходном периоду, незадовољство чињеницом да не могу, нити би у догледно вријеме могли ријешити своје стамбене потребе. Предње и поред чињенице да њихов послодавац уредно издваја средства за ове намјене. Наиме, у посебан стамбени фонд, којим руководе грански Синдикат културе и ресорно Министарство, само је од стране ЦНП-а, у периоду од 2018.године до данас, уплаћено 229 милиона еура, а очекује се да ће тај износ до краја 2023. године бити укупно 523.440,00 еура. Осим што ни синдикату, нити послодавцу, нити било којем лицу радно ангажованом у ЦНП-у није познат било који акт којим се регулише расподјела ових средстава, то нам није познато зашто не постоји воља нити намјера напријед поменутих субјеката (који газдују овим фондом) да изађу у сусрет захтјевима запослених и управе ЦНП-а да се средства које ова Установа опредјељује за рјешавање стамбених питања преусмјере на посебан Фонд при ЦНП-у, како би заиста и стварно била употребљена у сврху за коју се издвајају- наводе из Синдиката, предсједник Михаило Цаушевић.

Управа ЦНП званично се, почетком јула мјесеца, овим поводом обратила Министарству просвјете, науке, културе и спорта, док се наша Синдикална организација заједно истим поводом, током августа мјесеца, састала са директором Директората за подстицање и развој културно-умјетничког стваралаштва.

- У септембру мјесецу, сходно договору са поменутог састанка, Министарству је упућен списак запослених ЦНП-а који су својеручним потписом изразили противљење даљем преусмјеравању буџетских средстава са рачуна ЦНП-а на рачун гранског Синдиката културе за потребе рјешавања стамбених питања. И поред чињенице да је преко 2/3 запослених у ЦНП-у изразило потребу да се ова средства преусмјере на рачун посебног фонда за рјешавање стамбених питања запослених у ЦНП-у, а којим би сходно Колективном уговору ЦНП-а  споразумно управљали синдикат и послодавац, до данас нијесмо добили било какав одговор од стране ресорног Министарства- истакли су они.

Како кажу, "не желећи да вјерују да се ради о незаинтересованости доносиоца одлука о потребама запослених у једној од најреспектабилнијих Установа у Црној Гори, овим јавним обраћањем желимо још једном да скренемо пажњу на овај проблем и потребу рјешавања истог. Запослени и управа ЦНП-а желе само оно што им припада, а то је преусмјеравање њихових сопствених средстава на посебан стамбени фонд ради рјешавања стамбених питања и самосталног одлучивања о истима".

- Репрезентативна Синдикална организација Црногорског народног позоришта, а сигурни смо и менаџмент Црногорског народног позоришта, неће одустајати од зацртаног циља и преузеће све потребне мјере да се на правичан и легитиман начин задовоље потребе и интереси свих запослених у Црногорском народном позоришту- заклјучују из Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:18