/ Фото: Илустрација
07/03/2022 u 14:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат просвјете честитао 8. март: Жене нису саме

Честитке за 8. март нијесу сврха овог празника, већ је то поштовање и уважавање мишљена жена током цијеле године, поручили су у честитци

Синдикат просвјете Црне Горе честитао је свим колегиницама и женама у просвјети 8. март, Међународни дан жена.  

- Желимо вам  да сваког дана будете насмијане, храбре и да издржите сваки изазов који живот доноси. Ово је дан када се све жене свијета уједине, дан када више него икад схватите да нијесте саме. Да сте посебне, вриједне, јаке, истрајне, да сте заслужне за све своје успјехе, без обзира да ли сте мајке, сестре, колегинице, партнерке, пријатељице, другарице… Дан у ком сте признате и вољене, и због тога срећне и задовољне- истиче се у честитци. 

Подсјетили су да је овај празник настао као дан борбе за права жена, односно дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

- Некада су се права жена сводила на скраћивање радног времена, бољу зараду  и право гласа. Ово је дан када су жене устале  и супроставиле се систему, дан када су се жене бориле за равноправан положај у друштву, дан када су жене почеле да се боре како би наше и будуће генерације жена боље живјеле. Жена у просвјети је образована, стручна, успјешна, вољена од својих ученика и колега. Нажалост, то је и жена која у данашњем времену немоћна да се избори за своја основна радна права- додају у Синдикату. 

Према њиховим ријечима, пандемија је највише погодила жене , између осталих и наше колегинице у образовној дјелатности, које због разних ризика нису могле квалитетно да испуњавају радне обавезе.

- Услед тога, многе жене у Црној Гори су биле суочене и са повећаном економском неизвјесношћу.  С тим у вези  желимо истаћи да је заштита интегритета и достојанства жене како на радном мјесту тако и ван истог битна како би жена била успјешно остварена на приватном и пословном плану. Синдикат просвјет не заборавља ни колегинице ангажоване на пословима одржавања хигијене, којих није мали број у просвјети, а које су у посљедњем периоду изузетно ефикасно приступале својим радним обавезама, и које захтијевају такође нашу реакцију приликом непоштовања права на адекватан обрачун зараде. Напомињемо да  8. март није празник када треба само слати СМС-ове и куповати поклоне драгим женама. Ово је дан када треба да се присјетимо да борба за женска права и даље није завршена и да постоји још много простора за побољшање вашег статуса у читавом свијету. То је датум када треба да се присјетимо хероина као што је Kлара Цеткин. Честитке за 8. март нијесу сврха 8. марта, већ је то поштовање и уважавање мишљена жена током цијеле године. Срећан 8. март свим дамама жели Синдикат просвјете Црне Горе- закључује се у честитци Синдиката. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:51