Игор Галић / - фото: јутјуб принтскрин
17/02/2022 u 09:56 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Дозвољава се одржавање свадби, музика до један сат послије поноћи

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић казала је да је броj хоспитализованих у паду 30 одсто

Представници Министарства здравља данас одржавају прес конференцију о тренутној епидемиолошкој ситуацији у земљи. 

 

Услиjед све повољниjе епидемиолошке ситуациjе, Влада Црне Горе додатно jе либерализовала мjере у борби против корона вируса коjе ће бити на снази од 18. фебруара до 4. марта, казао је Игор Галић

Дозвољава се одржавање свадби, рођендана и других приватних прослава уз посjедовање ковид потврда и обезбjеђивање простора од 10м2 по особи.

Привредна друштва и предузетници коjи обављаjу угоститељску дjелатност у угоститељским обjектима (ресторани, кафићи, кафетериjе, хотелски ресторани и слично) могу да организуjу рад у периоду од 7 сати до jедан сат послиjе поноћи уз посjедовање ковид потврда. Музички програм, и уживо и уз емитовање музике са звучника, дозвољен jе током комплетног радног времена.

Дозвољава се примање саучешћа и обављање сахрана уз присуство наjвише до 50 лица и обавезно придржавање основних епидемиолошких мjера.

Директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић казала је да је броj хоспитализованих у паду 30 одсто. 

Додаје да се у Црноj Гори, на болничком лиjечењу, тренутно се налазе 182 пациjента, што jе 30 одсто мање у односу на двиjе седмице раниjе.

- У КЦЦГ, гдjе се налазе наjтежи пациjенти из циjеле државе, лиjече се 53 ковид пациjента. Њих 20 jе животно угрожено. Сви, осим jедног, имаjу значаjна претходна обољења и сви су, сем jедног, невакцинисани или им jе прошло више од шест мjесеци од друге дозе вакцине. Само jедан од њих jе млађи од 40 година. Двоjе пациjената су у узрасноj групи од 65 до 70 година, а остали су стариjи - казала је Радуловић. 

Она истиче да је од укупног броjа хоспитализованих у нашоj земљи, на неинвазивноj и механичкоj вентилациjи jе 16 пациjената, што jе мање од 10 одсто.

Игор Галић је одговарајући на новинарско питање казао да мјере уласка у земљу још нису релаксиране, и да ће грађани  бити адекватно обавијештени.

Радуловић је поручила да су сва одјељења почела да имају базе података које се односе на кардиоваскуларни систем и ауто имуне одговоре који пацијенти имају на инфекцију, потпуно свјесни да ће имати потребу да оформе одјељења која ће се бавити последицама претходно прележаног ковида.

Респираторне последице су, како каже Радуловић, мањи проблем у односу на васкуларне проблеме и имунске реакције на ковид. 

Галић је замолио грађане да се вакцинишу и уколико је прошло више од пет, шест мјесеци приме бустер дозу јер је ублажавање мјера могуће уколико се вакцинишемо у адекватном обухвату. Грађани морају да буду свјесни да ће крају пандемије допринијети само они који се буду вакцинисали, истакао је он. 

Директор института за јавно здравље је казао је да вакцином заштићено 34 одсто становништва, односно 40 процената одраслог становништва. 

- Морамо биути опрезни, од омикрон соја се такође умире, поготово становништво рањивих категорија. Грађани својим понашањем могу да допринесу доласку до краја пандемије. Особа невакцинисана је била заразна девет дана док је вакцинисана особа то била четири дана, а сем тога инфективна доза коју заражена особа преноси је мања него што је то случај код вакцинисане особе - рекао је Галић.

Tренд оболијевања је у паду али обзиром да у свијету постоји велики број невакцинисаних особа, због чега може доћи до мутација у самом вирусу које би пандемију окренуле у другом смјеру, наглашавамо колико jе неопходна вакцинациjа, казао је Директор Института за јавно здравље Игор Галић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:45