SA PRES KONFERENCIJE / - FOTO: MARIJA GOGIĆ/PORTAL DAN
17/09/2024 u 13:13 h
Marija GogićMarija Gogić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gradiće se Bulevar Vojislavljevića, tender vrijedan 14, 5 miliona eura

Premijer Milojko Spajić, ministar finansija Novica Vuković i direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović najavili su na konferenciji za medije da će biti raspisan tender za rekonstrukciju Ulice Vojislavljevića u podgoričkom naselju Zabjelo.

- Danas predstavljamo projekat Bulevara Vojislavljevića, jedan od projekata koji je dugo čekao na realizaciju - poručio je premijer Milojko Spajić.

Kako je kazao, bili su razni razlozi zašto taj projekat nije mogao da mrdne sa mrtve tačke.

- Ovo je jedan od "vrućih krompira" koje treba da rješavamo -  kazao je premijer.

Pojasnio je da će novi bulevar mnogo adekvatnije povezati dio grada koji se oslanja na koridor prema Baru, aerodromu Golubovci i Smokovcu. Riječ je o saobraćajnici dužine 3,2 kilometra, od kružne raskrsnice u Ulici 4. jula do mosta preko rijeke Morače. Projektom je planirano proširenje Ulice Vojislavljevića i biće bulevarskog tipa, sa četiri saobraćajne trake dužine 3.2 kilometra. 

- Jedan koridor prema Nikšiću i transfomisaće se u brzu cestu. Prezentovali smo auto-put od Smokovca do petlje Tološi,a  imaćemo i poveznicu prema Nikšiću i Cetinju - istakao je Spajić.

image

Milojko Sapjić

- DAN PORTAL

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović najavio je da će odmah raspisati tender.

- Sjutra ćemo raspisati tender za izvođenja radova na Bulevaru Vojislavića. Brojni problemu su nas zatekli, ali sada možemo da raspišemo tender. Saobraćajnica će se protezati od kružnog toka sve do mosta na Morači. Procijenjena je vrijednost od 14,5 miliona eura. Rok za završetak radova je 18 mjeseci - saopštio je Vuksanović.

Eksproprijacijom ponuditi fer cijenu vlasnicima

Definitivno i na ovom potezu će se raditi eksproprijacija. Vuksanović je rekao da se nada da će komisija koja bude procjenjivala imovinu gdje će se graditi ponuditi fer cijenu vlasnicima. 

- Kao što i sami znate, uzak je koridor. Vrlo često imamo i zloupotrebu i korišćenje putnog pojasa od strane određenih privatnih lica. U svakom slučaju, nadam se da će komisija koja bude procenjivala ovu imovinu dati fer cenu i nadam se da ćemo imati razumijevanje i od samog lokalnog stanovništva da se što prije ova ekspropriacija završi. Moram vam ponovo naglasiti završetkom ovog projekta, ovaj dio Zabijela dobija potpuno novu vrijednost. Neću vas podsjećati na šta je Donja Gorica ličila prije desetak godina, a šta je to sada? Znači, ovo će maltene predstavljati jedan novi dio grada koji će maltene povećati svu prirodnu aktivnost. Takođe, naglašavam, sve nove instalacije se rade za budući razvoj ovog dijela grada. Tako da, istinski se nadam da ćemo imati razumijevanje od samog lokalnog stanovništva, privrednika - kazao je Vuksanović.

Spajić je naglasio važnost razdvajanja partikularnih i javnih interesa i procesa nužnosti eksproprijacije.

- Vjerovatno ste upoznati sa problemom u mjestu Kralje blizu Andrijevice. Jedan od najvećih problema nastavka autoputa je eksproprijacije i trenutno smo u pregovorima sa mještanima i vrši se jedna nova analiza ekoloških i društvenih posledica za selo Kralje. I upravo je to jedna nova praksa koju 44. vlada predstavlja, da zajednički sa lokalnom samoupravom tražimo optimalna rješenja. Međutim, imamo na umu da partikularni interesi nikada ne smiju da budu iznad javnog interesa. I svaki put kada imate razvojne projekte u Crnoj Gori, uvjeravam vas da ćemo imati po nekoga nezadovoljnog čovjeka. Ali javni interes, interes čitave države, interes sela, interes grada i tako dalje, uvijek mora da preovladava. I naravno, trudićemo se da i ti partikularni interesi ne budu posebno targetirani i da nađemo rješenja koliko god je moguće, zakonski naravno, da nadoknadimo potencijalnu štetu za pojedince koji bi imali neku vrstu žrtve za neki javni interes - objasnio je Spajić.

Spajić: Lokalne samouprave najbolje znaju koje lokacije su bezbjedne za eutanizirana grla, država će zaštititi stočare

Pitanje primjene Evropa sad 2 vraća nas na temu inspekcija, kazao je Spajić.

- Zašto su inspekcije jako bitne? I primjena zakona, koliko god da je dobar zakon, nije dobar ukoliko nije dobar inspekcijski nadzor, inspekcijski rad. Nećemo imati pravilnu primjenu zakonskih podloga. I ovo je jedna od ključnih zakonskih odredaba koje želimo da se do kraja primijene kako treba. Jer možemo mi zakonski propisati šta želimo, ukoliko mi, inspekcija, ne izvršimo pritisak na poslodavce, na one nesavjesne, da primjenjuju zakon kako treba, imaćemo rupe u zakon, tačnije rupe u primjeni zakona. To ne smije da se desi. Zato što ova reforma uprave za inspekcijske poslove, mora što prije da se završi. Nažalost, zbog jedinstvenih institucija, imamo i kašnjenja, vidjeli ste da tek 29. septembra imamo pravo da ponovno glasamo i moramo ponovno da se vraćamo. Radimo sve što je u našoj moći, da sve bude spremno za prvi rok - kazao je Spajić.

"Spajić oko protesta radnika Košute"

Nažalost, mnogi građani u Crnoj Gori su bili obespravljeni i imali su puno problema da negdje pronađu nekoga ko bi saslušao, a kamoli riješio problem. I ta praksa je dovela do toga da su građani pomalo radikalizovali svoje proteste i ušli u neke ingerencije koje možda ne bi trebali dolaziti iz perspektive javnog interesa, kazao je Spajić odgovorajući na pitanje novinare.

- Imate hiljade, da ne kažem desetine hiljada ljudi koji svakodnevno koriste saobraćajnice prema Cetinju i prema Baru itd. i druge saobraćajnice koje su bile blokirane upravo zbog protesta. Razumijemo želju tih građana da jakim glasom pošalju poruku, međutim javni interes ipak je javni interes i mislimo da je potrebno adekvatno organizovati protestno okupljanje i smiriti građane ovim svim potezima koje smo mi radili - kazao je premijer.

Spajić je poručio građanima da ukoliko imaju problem, da ne moraju radikalizovati  proteste.

- Prvo što će vas saslušati je resorni ministar koji je nadležan da radi taj posao. A drugo, daćemo sve od sebe, da nađemo rješenje za vaš problem - kazao je premijer.

Na pitanje da li će, osim ranije dogovorenog, prosvjetarima od oktobra biti povećanje plate i kroz program Evropa sad 2, ministar finansija Novica Vuković je rekao da će ministarka prosvjete, Anđela Jakšić Stojanović uskoro informisati javnost o povećanju zarada u prosvjeti

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 16:25