Вакцинација грађана / - фото: Душко Миљанић/ УНИЦЕФ ЦГ
08/09/2021 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скоро три четвртине грађана Црне Горе сматра да вакцинациjа против корона вируса треба да буде приоритет

Према посљедњем истраживању Ипсоса, пола грађана Црне Горе коjи се jош нису вакцинисали против корона вируса планираjу то да ураде, док трећина каже да неће да се вакцинише

Скоро три четвртине грађана Црне Горе сматра да вакцинациjа против коронавируса треба да буде приоритет и за Владу и за грађане. Броj грађана коjи неће да се вакцинишу jе од jануара до jула текуће године пао са 44 на 35 одсто.

– Да вакцинациjа против коронавируса треба да буде приоритет како за Владу Црне Горе, тако и за све грађане, сматра готово три четвртине грађана Црне Горе. То су резултати посљедњег истраживања коjе jе Ипсос спровео краjем jула у Црноj Гори, на национално репрезентативном узорку, уз подршку Делегациjе Европске униjе и УНИЦЕФ-а. Такође, истраживања Ипсоса на ову тему спроведена током ове године показуjу да jе броj грађана коjи неће да се вакцинишу од jануара до jула текуће године пао са 44 на 35 одсто.

– Пандемиjа корона вируса jе, и даље, како глобална, тако и локална опасност. Већина грађана препознаjе значаj вакцинациjе као могућности да се заштитимо од потенциjалних компликациjа ове болести – обjашњава директор истраживачке агенциjе Ипсос у Црноj Гори, Владимир Раичевић.

Према посљедњем истраживању Ипсоса, пола грађана Црне Горе коjи се jош нису вакцинисали против корона вируса планираjу то да ураде, док трећина каже да неће да се вакцинише. Остали су jош неодлучни. Међу неодлучнима су чешће људи коjи кажу да нису довољно информисани на ову тему, док су међу онима коjи неће да се вакцинишу чешће људи коjи немаjу повjерења у здравствене институциjе и коjи нису забринути да ће се заразити коронавирусом, као и они коjи сумњаjу у све вакцине и сматраjу да би их генерално требало избjегавати.

– Сви подаци указуjу да морамо наставити да jачамо повjерење у здравствене институциjе, стручњаке и науку. То треба да радимо кроз континуирани диjалог и jош бољу сарадњу здравствених и научних институциjа, медиjа и грађана тако што ћемо се фокусирати на разговор о оним питањима због коjих су људи jош увиjек збуњени или забринути – сматра шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори Хуан Сантандер.

Забринутост да jе вакцина против Ковид-а-19 пребрзо прошла клиничка испитивања и страх од могућих нуспоjава су два главна разлога коjа грађани наводе да би обjаснили зашто не желе да се вакцинишу, па самим тим и кључне теме за jавни диjалог са стручњацима.

Сваки други грађанин се о вакцинама информише преко телевизиjе, сваки трећи кроз разговор с љекарем, сваки четврти кроз разговор с приjатељима и познаницима и сваки пети преко интернета. Ови подаци указуjу на значаjну друштвену одговорност телевизиjа и њихов велики потенциjал за допринос адекватном информисању грађана о коронавирусу и вакцинама.

Скоро сви грађани Црне Горе, њих 90 одсто, сагласни су с тврдњом да су вакцине jедан од наjбољих изума медицине захваљуjући коjем су искориjењене многе заразне болести. Само 1 од 10 се не слаже, а међу њима су чешће грађани коjи нису забринути због коронавируса, коjи немаjу повjерење у здравствене институциjе и коjи не планираjу да се вакцинишу против коронавируса.

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио jе 830 грађана узраста 18 и више година. Прикупљање података обављено jе у периоду од 19. до 24. jула ове године, путем телефонске анкете, тj. упитника, чиjе jе просjечно траjање било 10 минута. Кључни налази овог истраживања, као и претходних истраживања о знању, ставовима и понашању грађана у вези с коронавирусом, доступни су на саjту представништва УНИЦЕФ-а у Црноj Гори.

Истраживање ИПСОС-а о корона вирусу дио jе инициjативе коjа има за циљ борбу против пандемиjе Ковид-19 и jачање услуга рутинске имунизациjе, коjу спроводи УНИЦЕФ са локалним партнерима, а финансира Европска униjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:51