Шеховић / Фото: Јутјуб
23/07/2021 u 08:22 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братићка ће бити саслушана; Шеховић: Угледне писце је називала усташким ђубрадима

Министарство просвјете са Братић на челу је бастион подјела, каже бивши министар

Скупштински Одбор за просвјету, културу науку и спорт одржаће контролно саслушање ресорне министарке Весне Братић због именовања директора у школама 30. јула. 

Саслушање је подржало шест посланика опозиције и посланица ГП УРА Божена Јелушић, док је против било шест представника владајуће коалиције.

Иницијативу за контролно саслушање министарке поднио је бивши министар просвјете и посланик Социјалдемократа (СД) Дамир Шеховић, који је на сједници казао да су разријешени директори смијењени на незаконит начин. 

- Нема оправдања за оволике смјене директора. Јавност је с разлогом узнемирена- додао је он. 

Додао је да је Министарство просвјете са Братић на челу бастион подјела.

- Братић је допринијела подјелама прије свега јер себе назива женским четником, а угледне писце назива ђубрадима усташким. Није црногорска јавност крива што је она у Влади, али је дужна да одговори на питања- истакао је Шеховић.

Шеховић је раније иницијативу образложио чињеницом да су отворене бројне контроверзе које се, између осталог, односе на нејасну одговорност за неизбор нових школских, односно управних одбора, упитан законски основ за разрјешење директора, прилично неселективну промјену комплетног руководећег кадра у образовном систему, која је због тога добила обрисе отвореног реваншизма према неподобнима.

Претходно је Социјалдемократска партија (СДП) поднијела интерпелацију за претресање политике Владе у области просвјете, у којој се предлаже да Скупштина позове премијера Здравка Kривокапића да покрене процедуру за разрјешење Братић.

У закључку интерпелације предлаже се да Скупштина позове Владу да појединачно размотри сва кадровска постављења у мандату Братић и извијести парламент о процедури избора и разлозима за свако појединачно рјешење за руководоће позиције у образовном систему у року од 30 дана од изгласавања интерпелације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:17