Obuka o reagovanju u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija / - FOTO: MUP
05/10/2024 u 18:09 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Služba zaštite i spašavanja: Obuka o reagovanju u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija

Pripadnici službi zaštite i spašavanja iz 19 opština u Crnoj Gori prošli su prethodna četiri dana obuku na temu reagovanja u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija, saopšteno je iz Minisarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Iz tog Vladinog resora su kazali da je Crna Gora potpisnica Evropskog sporazuma o prevozu opasnih materija u drumskom saobraćaju, koji zahtijeva primjenu određenih pravila i procedura prilikom intervencija u slučaju udesa sa opasnom materijom, kao i adekvatnu primjenu sredstava i opreme za neutralizaciju terena.

- Transportna zajednica Evropske unije je inicirala, a Ministarstvo unutrašnjih poslova podržalo i apliciralo kod Evropske komisije za TAIEX podršku sa ciljem jačanja kapaciteta službi zaštite i spašavanja i ostalih službi za prvi odgovor u slučaju katastrofa - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je to uređeno u cilju unapređenja prevencije i reagovanja usljed akcidenta pri prevozu opasnih materija i zaštite ljudi, dobara i životne sredine.

Iz MUP-a su kazali da je TAIEX podrška podrazumijevala događaje koji su omogućili da se revidiraju procedure i ocijeni trenutno stanje.

Kako su naveli, ocijenjene su i postojeće potrebe za edukacijom i opremanjem službi koje su prvi odgovor u slučaju akcidentnih situacija u kojima je uključena roba klasifikovana kao opasna za transport, u skladu sa zahtjevima i standardima Evropske unije (EU).

- Nakon realizovane radionice i studijske posjete tokom prošle godine, od 1. do 4.oktobra u Trening Centru Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a u Podgorici održana je obuka pripadnika opštinskih službi zaštite i spašavanja iz 19 opština u Crnoj Gori - dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je ta obuka, koju je pohađalo ukupno 30 polaznika, na temu reagovanja u slučaju akcidenta pri prevozu opasnih materija prvi put sprovedena na ovaj način, prateći standarde EU iz ove oblasti.

Iz MUP-a su rekli da su eksperti-treneri, izabrani od Evropske komisije, bili Mark Oliver Nestler iz vatrogasne službe u Dortmundu i Rafal Matuzkijevic iz vatrogasne škole u Varšavi, kao i eksperti iz te oblasti iz MUP-a, Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i službi zaštite i spašavanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 18:09