Фото: Илустрација / Фото: Илустрација
04/11/2021 u 11:15 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Социјална помоћ порасла од 82 цента до еуро и по

За четворочлане породице којих је, према статистичким подацима и највише у Црној Гори, социјална помоћ сада износи 118,07 еура

Материjално обезбјеђење породице (МОП) у Црној Гори је последњим усклађивањем повећано од 82 цента до 1,56 еура, показују подаци које је Министарство финансија и социјалног старања доставило "Дану".

Према подацима министарства, до 1. јула материјално обезбјеђење за појединце износило је 68,57 еура, а сада је повећано за 82 цента и износи 69,39 еура.

Материјално давање породицама са два члана сада је 83,33 еура, што је за 99 центи више него раније, када је било 82,34 еура.

Фамилије са три члана сада имају примање од 100,02 еура, што представља увећање од 1,19 еура, а за четворочлане породице којих је, према статистичким подацима и највише у Црној Гори, социјална помоћ сада износи 118,07 еура, 1,40 еура више него раније када је била 116,67 еура.

Социјално примање за породице са пет и више чланова, као и дјеце без родитељског старања, сада износи 131,92 еура, односно 1,56 еура више, у односу на ранијих 130,36 еура.

На питање колико jе корисника социjалне помоћи у Црноj Гори, из министарства кажу да је највише корисника материјалног обезбјеђења породице било у септембру – 7.732 породице са 26.250 чланова.

– Броj корисника додатка за његу и помоћ у септембру ове године износио jе 19.298, корисника личне инвалиднине 2.924, накнаде родитељу или старатељу корисника права на личну инвалиднину 2.439 – кажу из министарства и додају да су трошкови сахрана исплаћени за 72 лица.

Чланови скупштинског Одбора за рад, здравство и социјално старање оцјењују да су социјална давања недовољна, али је добро да се она не смањују, док се на повећању мора радити.

Посланица Демократског фронта Маjа Вукићевић оцјењује да социjална давања у Црноj Гори jош нијесу на том нивоу да могу обезбиjедити достоjанствен живот.

image

Вукићевић

Фото: Иван Петровић Ипе

– Позитивно је што се износ социjалних давања промиjенио и сад jе нешто већи, али оно на чему треба радити jе да се створе нова радна мjеста, оjача економиjа како би броj корисника ових давања био мањи и како би људи коjи су радно способни могли да живе од свог рада. Наравно, за ону категориjу корисника социjалних давања коjи из обjективних разлога не могу да учествуjу на тржишту рада треба омогућити достоjанствен живот, и висину социjалног давања коjа покрива основне животне потребе – истакла је Вукићевићева.

Према оцјени посланика Социјалдемократа Бориса Мугоше, сходно Закону о социjалноj и дjечjоj заштити висина материjалних давања усклађуjе се полугодишње, 1. jануара и 1. jула текуће године, са кретањем трошкова живота и просjечне зараде запослених на териториjи Црне Горе у проценту коjи представља збир половине процента раста, односно пада трошкова живота и половине процента раста, односно пада зарада.

image

Мугоша

Фото: Срђан Бољевић

– Ако би проценат коjи представља збир половине процента раста, односно пада трошкова живота и половине процента раста, односно пада зарада довео до негативног усклађивања, законски jе предвиђено да се онда у том случаjу висина материjалних давања не усклађуjе. Потпуно jе jасно да у ситуациjи драстичног повећања циjена намирница, коjе се креће и до 40 одсто а у неким случаjевима и значаjно више, огромног повећања циjена дизела и бензина за чак 35 центи по литру, у последњих годину дана коjе jе условило и раст циjена разне робе и услуга, смањења броjа незапослених за 27 хиљада у односу на исти период прошле године, односно у ситуациjи значаjног пада животног стандарда великог броjа грађана повећање материjалних (социjалних) давања од 86 центи, до 1,56 еура, коjе сте навели, суштински не доприноси ничему – оцијенио је Мугоша.

Мугоша појашњава да је за сагледавање проблематике социјалних давања важно имати у виду и податке да jе свако треће диjете у Црноj Гори у ризику од сиромаштва, при чему jе криза узрокована пандемиjом ковид-19 сигурно повећала њихов броj.

– Прошлогодишња брза процjена социо-економског утицаjа ковид-19, спроведена од стране УН система у Црноj Гори, показала је да свака трећа породица с дjецом млађом од шест година не може приуштити основне производе за бебе и дjецу, док jедна трећина породица с дjецом узраста од 6 до 18 година наводи да не може да приушти одjећу и обућу за своjу дjецу. Све ово указуjе да су неопходна нормативна, односно системска побољшања у области социjалне заштите, како би се обезбиjедио адекватан животни стандард за свако диjете у Црноj Гори, укључуjући и сагледавање поменутих норми у Закону о социjалноj и дjечjоj заштити коjе се односе на усклађивање висине социjалних давања и њихово евентуално везивање за раст циjена оних роба и услуга коjе су неопходне за елементарно достоjан живот – истакао је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:17