/ фото: Срђа Бољевић
07/12/2021 u 11:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стандарди људских права морају бити уједначени

Бјековић је, како је саопштено из институције Заштитника, указао на важност међуинституционалне сарадње

Стандарди људских права у Црној Гори морају бити уједначени, без обзира на орган који их примјењује, казао је омбудсман Синиша Бјековић.

Он је то навео на округлом столу Европска конвенција за заштиту људских права у практичном смислу код рада Омбудсмана, који је за запослене у институцији Заштитника и државне тужиоце организовао AIRE Centar, уз подршку Британске амбасаде Подгорица.

Бјековић је, како је саопштено из институције Заштитника, указао на важност међуинституционалне сарадње, како би се унаприједила имплементација људских права, а избјегла конфузија и колизија у тумачењу права.

- У више наврата је оцијењено да област људских права и слобода тражи јединствене, усаглашене и примјењиве стандарде, који се имплементирају на нивоу цијеле државе, како о томе не би било спорења у унутрашњем и међународном правном поретку- рекао је Бјековић.

Према његовим ријечима, да би тај циљ био постигнут потребно је приближити стандарде широком кругу правника професионалаца и истовремено постићи циљ који се огледа у конзистентној и досљедној примјени права.

Како је казао Бјековић, током рада на предметима уочено је да су бројне притужбе поднијете на основу захтјева за оцјеном ефикасности и дјелотворности истраге, када су у питању особе потенцијално оштећене кривичним дјелом, односно ограничења која се у вези са њима намећу лицима под тужилачком истрагом.

Наводи се да су истовремено такви захтјеви често праћени притужбама на дужину трајања тужилачке истраге, због чега је присуство тужилаца на скупу било прилика да се разговара и о тим питањима.

- Осим очигледног утицаја на подизање нивоа административних капацитета институције, АИРЕ центар је издаваштвом омогућио значајну стручно-публицистичку подршку у виду приручника који се континуирано користе у раду институције приликом заузимања ставова о питањима из домена конвенцијског права- рекао је Бјековић.

Он сматра да су различите врсте обука, скупова и стручне литературе допринијеле побољшању способности службеника и носилаца правосудних функција у заштити људских права и слобода.

Бјековић је подсјетио да је АИРЕ развио базу података са референтним пресудама Европског суда за људска права (ESLЈP), преведеним на балканске језике, која се може наћи на wеб страници www.ехрдатабасе.орг.

Директорица програма за Западни Балкан из АИРЕ Центра, Биљана Брајтвајт, указала је на непроцјењиву важност мандата Заштитника и вриједности које штити. Она је оцијелина да је улога те институције у Црној Гори, али и у ширим оквирима све видљивија, да јача повјерење јавности и квалитет одлука, посебно у примјени међународних стандарда.

Брајтвајт је казала да је за 18 година рада институције Заштитника, она постала препозната и призната.

- У посљедње двије године, посебно је видљив напредак у погледу кадровског јачања, начина примјене стандарда међународних тијела, процента окончаних предмета као и видљивости институције на домаћем и међународном плану- оцијенила је Брајтвајт.

Она је подсјетила да на прогрес у раду указују и извјештај Европске комисје, наводећи да због свега тога АИРЕ Центар планира наставак сарадње и подршке институцији Заштитника.

Из институције Заштитника навели су да је на дводневном скупу обрађено више тема релевантних за рад институција учесница, међу којима су мијешање државе у остваривање права и слобода, принципи законитости, легитимности и неопходности у демократском друштву код ограничења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:35