Фото: Министарство здравља
14/06/2021 u 16:36 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Стигао контигент Фајзер вакцина

Нову испоруку вакцин Фјазер на подгоричком аеродорому дочекале су минисрарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, Амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа и амбасадорка Републике Аустрије у Црној Гори Ана Јанковић

Данас је у Црну Гору стигао још један контингент Фајзер вакцина, од укупно 42.000 доза, колико ће нашој земљи бити испоручено од маја до августа ове године, саопштено је из Министарства здравља.

Нову испоруку вакцин Фјазер на подгоричком аеродорому дочекале су минисрарка здравља Јелена Боровинић Бојовић, Амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа и амбасадорка Републике Аустрије у Црној Гори Ана Јанковић.

Испорука вакцина финансирана је из пакета финансијске помоћи вриједног 70 милиона еура, који је Европска комисија усвојила у децембру 2020. године, како би партнерима из Западног Балкана помогла у покривању трошкова куповине вакцина, а подјелу и допремање вакцина, омогућила је Република Аустрија склапањем правних аранжмана са произвођачем и партнерима из Западног Балкана.

- Искористила бих прилику да се још једном захвалим Европској Унији на великој солидарности и пријатељству, које је исказала према свим државама Западног Балкана, а посебно се у своје, у име Владе и премијера Здравка Кривокапића, захваљујем амбасадрокама Попа и Јанковић, које су у овој деликатној ситуацији пружиле руку Црној Гори и показале несебично пријатељство и помогле долазак вакцина у нашу земљу, казала је министарка Боровинић Бојовић.

Министарка је позвала грађане, који то до сада нису учинили, да се вакцинишу јер је, како је казала, то најефикаснији начин да заштите своје и здравље својих најближих, али и комплетне нације. Поред тога, како је нагласила Боровинић Бојовић неопходно је и поштовање епидемиолошких мјера, имајући у виду непредвидивост и све околности које су везане за глобалну пандемију.

Амбасадорка ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа истакла је да је од почетка пандемије, Европска унија обезбиједила Црној Гори преко 115 милиона еура бесповратне подршке и повољних кредита.

- Овај новац је помогао да заштитимо медицинске раднике, побољшамо заштиту здравља грађана и сачувамо хиљаде радних мјеста. Донација вакцина је још један начин на који Европска унија и њене државе чланице показују солидарност са грађанима Црне Горе. Позивам све грађане да се што прије вакцинишу и тако заштите себе и своје најближе. Европска унија је уз вас, поручила је амбасадорка Попа.

Према ријечима амбасадорке Ане Јанковић, Аустрија је интензивно сарађивала с Европском комисијом како би омогућила дијељење вакцина против ЦОВИД-19 са Западним Балканом и преузела је улогу координатора у овом пројекту.

- Изузетно ми је драго што данас примамо још једну траншу вакцина Фајзер, које ће наставити да стижу на недјељном нивоу до краја августа. Надамо се да ће, уз подршку сталних пошиљки вакцина, Црна Гора успјешно примијењивати своју стратегију имунизације и бити добро припремљена за љетњу сезону. Као знак наше снажне солидарности и пријатељства, Аустрија је у аустријским болницама лијечила и три пацијента с ЦОВИД-19 из Црне Горе. Такође, смо свјесни да нико није сигуран док сви нису сигурни. Празна мјеста на мапи вакцинације, ма гдје се она налазила, представљају опасност за све нас. Зато се надамо да ћемо у будућности бити у прилици да подијелимо још више вакцина, онда када постану доступне, нагласила је аустријска амбасадорка.

Izdvojeno

23. jul 2021 18:44