Virusna infekcija među ribama u Jadranskom moru / - MINISTARSTVO
25/10/2024 u 08:12 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stručnjaci savjetuju: Potreban oprez, čekaju se rezultati analiza uginulih riba

Oprez, ali ne i panika, preporuka je stručnjaka koji će tek da ustanove zbog čega u posljednje vrijeme ribari nailaze na ugunulu kvalitetnu ribu na površini mora.

Sumnje na virus koji utiče na kretanje i promjene na očima riba, biće uskoro provjerene u specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, gdje još čekaju naručene reagense. Ipak, poručuju da nema opasnosti od konzumiranja ribe, jer se takve pojave dešavaju godinama u zemljama okruženja.

Cijenjena riba kirnja u fokusu je javnosti i struke zbog neobične pojave koje su zapazili ribari da dezorjentisano pliva ili pluta, te ugine na površini. Nekoliko takvih primjeraka uzorkovano je u Kotorskom institutu za biologiju mora. Čeka se nalaz specijalističke veterinarske laboratorije. Sumnja se na virusnu infekciju.

- Mi smo naručili diagnostikume, odnosno reagense sa dijagnostiku ove viroze. To je za sada još uvijek sumnja dok ne dobijemo laboratorijsku potvrdu - kazao je dr Bojan Adžić, saradnik za molekularnu dijagnostiku u Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji za RTCG.

- Takozvani virus encefalopatije retinopatije ili ver virus koji uslovljava takve promjene na ribama, gdje dolazi do stvaranja određenih lezija na koži, mrežnjači, na škrgama, na različitim dijelovima tijela riba. I ono što je karakteristično gdje se ribe kreću vrlo neobično - ističe dr Milica Mandić, naučna savjetnica u Institutu za biologiju mora Kotor.

Direktorat za ribarstvo: Virusna infekcija među ribama u Jadranskom moru

Osim kirnje pojava je zapažana i kod brancina. Toplo more, ali i uzgajališta pogoduju širenju virusa. Slično se dešava i u susjednim zemljama.

- Treba apelovati i na uzgajivače riba, iako od njih do sada nemamo informaciju da ima bilo kakvih promjena na ribama, da obrate pažnju. Ono što je naravno u skladu sa zaknom jeste da kada se uvozi riba za potrebe daljeg uzgoja, postoji obaveza karantiranja od 21 dan - objašnjava Mandić.

Adžić dodaje da treba voditi računa da se ne prenese ova bolest, ako je to ta bolest, da se ne prenese na ribe u uzgajalištima, u kavezima.

U očekivanju analiza uginule ribe, važna preporuka.

 - Nisu opasne, u svakom slučaju, riba može da se jede - kaže Adžić.

- Imamo nekoliko primjeraka iz različitih djelova, sve ih čuvamo u Institutu. Čekamo kolege iz specijalističke veterinarske laboratorije da preuzmu uzorke za dalju analizu. Takođe svakodnevno smo u kontaktu sa ribarima - ističe Mandić.

Nema razloga za paniku, smatraju stručnjaci, ali i ribari koji žive od prodaje, pa im ova pojava ugrožava egzistenciju. Ali i ponovo podsjeća na problem da u Crnoj Gori ne postoji ribarska luka, mjesto iskrcaja, te kontrola kvaliteta. A riba je osjetljiva namirnica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. oktobar 2024 08:13