Катарина Перић / -Приватна архива
06/11/2021 u 08:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студенти Правног факултета се узалуд жале на дискриминацију

Улцињанка Катарина Перић сматра да Правни факултет крши закон, а продекан Никола Дожић тврди да су правила иста за све. По конкурсу имам све потребне услове за упис на специjалистичке студиjе Правног факултета, тврди Катарина Перић

Улцињанка Катарина Перић поднијела је приговор против одлуке Вијећа Правног факултета Универзитета Црне Горе којом јој је ускраћено право на даље школовање иако испуњава услове из конкурса за упис на специјалистичке студије. Она је Правни факултет уписала 2016. године, по старом систему 3+1 (основне и специјалистичке студије), и на тој установи студирала три године, да би 2019. године прешла на Правни факултет Универзитета Адријатик, гдје је стекла диплому бечелор. Она тврди да на државном факултету одбијају да је приме јер је завршила први ниво студија по систему 3+2, иако је измијењеним законом о високом образовању прописано да студенти који су се уписали по старом систему у наредне двије године могу да упишу специјалистичке студије.

– На овај начин ме тјерају да упишем ове студије на Универзитету "Доња Горица", гдје се то плаћа 1.800 еура. Немам средстава за то, а и не желим да упишем студије на тој установи, иако су неке моје колеге већ то урадиле. Уписала сам основне студиjе на Универзитету Црне Горе 2016. године. На Правном факултету сам студирала пуне три године и редовно плаћала школарину по систему 3+1. Исписала сам се 2019. године и наставила студирање на Правном факултету – ФПЕП у Бару, гдjе сам и добила диплому бечелор права и стекла 180 кредита. Таj факултет jе акредитован за систем 3+2. Има лиценцу и исте књиге и програм као на Правном факултету УЦГ. Главни разлог мог преписа био је финансиjске природе. Живим у Улцињу и нисам више себи могла приуштити даље школовање у Подгорици jер када се израчунају трошкови живота у Подгорици и сама школарина, много ми више изађе него само да уплатим школарину на приватном факултету у Бару и да путуjем са маjком коjа jе запослена у том граду – казала је Перић за "Дан".

Како је додала, у конкурсу је наведено да право приjаве на конкурс за упис на специjалистичке студиjе имаjу кандидати са завршеним основним студиjама обима наjмање 180 ЕЦТС кредита, из одговараjуће области наука или умjетности, а коjи су основне студиjе започели приjе студиjске 2017/18 године у складу са законом.

- По овоме што је наведено у конкурсу, имам све потребне услове за упис на специjалистичке студиjе Правног факултета. Имам освоjених 180 кредита на основним студиjама и започела сам студирање приjе 2017. године. Проблем jе у томе што ме факултет посматра као студента коjи jе од прве године почео да студирамо на ФПЕП у Бару по систему 3+2, што уопште ниjе тачно jер сам jа стариjи студент коjи jе започео студирање на Правном факултету УЦГ у Подгорици по систему 3+1, 2016. године – истиче Перић.

УДГ-у није незаконито

Перићева истиче да јој на Универзитету "Доња Горица" одобраваjу упис на специjалистичке студиjе.

– Сматрам да УДГ не би радио противзаконито и да ни тамо не бих могла бити примљена да не постоjи могућност за то, као што тврде са Правног факултета УЦГ, jер се ради о истом закону и о истим условима, коjе jа апсолутно испуњавам. На моjоj дипломи о завршеним основним академским студиjама стоjи да сам преписана на ФПЕП–Бар, што значи да нисам тамо започела студирање, него сам започела по систему 3+1, а код њих сам их само наставила. Апелујем на факултет и УЦГ да ријеше проблем и да ми омогуће да наставим школовање и напредујем – рекла је Перић.

Она је након поднесеног приговора добила одговор да је одбиjена jер је тако одлучило виjеће факултета.

– По члану 122е ставу 2 студенти из става један овог члана Закона о високом образoвању имаjу право да заврше студиjе према студиjском програму коjи важи за вриjеме уписа по закону по коjем су уписани, а наjкасниjе до краjа студиjске 2023/24. године. То значи да имам право на упис jер сам започела студиjе приjе 2017. године и испуњавам све услове из конкурса. Моjа молба jе да ми се одобри упис на специjалистичке студиjе јер сам три године студирала по старом систему и да се боље протумачи закон и чланови jер сам дискриминисана и не могу наставити даље школовање како сам планирала када сам уписивала прву годину по 3+1 систему – истиче Перић.

Продекан за наставу Правног факултета Никола Дожић казао је за "Дан" да на специјалистичке студије уписују само студенте који су студирали по систему 3+1.

– И ове и прошле године студенти су се жалили да не могу да их упишу јер су завршили основне студије по моделу 3+2. По закону то не можемо да мијењамо јер би онда сви студенти који су ове године завршили студије на нашем факултету по моделу 3+2 тражили да упишу и специјалистичке студије. Студенти који се жале гријеше јер су правила за све иста – тврди Дожић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:26