Predstavnici OEBS-ove Tehničke radne grupe za samoregulaciju tokom posjete Savjetu za medije Holandije / - USTUPLJENA FOROGRAFIJA
04/06/2024 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Studijska posjeta Amsterdamu za predstavnike medijskih samoregulatornih tijela u organizaciji OEBS-a

U okviru kontinuiranih napora na jačanju medijskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori, Misija OEBS-a je 30. i 31. maja organizovala studijsku posjetu Holandiji za predstavnike Tehničke radne grupe za samoregulaciju.

Predstavnici Radne grupe Ranko Vujović i Aneta Spaić iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ilija Jovićević, ombudsman dnevnog lista Dan, Ljiljana Minić, urednica u dnevnom listu Dan, Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti, Paula Petričević, ombudsman dnevnog lista Vijesti i nedjeljnika Monitor i Danijela Popović, ombudsman RTCG, sastali su se u Amsterdamu sa Savjetom za medije Holandije i Holandskim udruženjem novinara. Crnogorska delegacija se sastala i sa predstavnicima PersVeilig-a – sigurnosnog mehanizma koji čine predstavnici medija, policije i tužilaštva, a koji je osnovan 2019. godine u cilju smanjenja prijetnji, nasilja i agresije na medijske radnike.

MSS: Osuđujemo prijetnje upućene Centru za monitoring i istraživanje

Kao primjer uspješnog medijskog samoregulatornog tijela, Savjet za medije Holandije je crnogorskoj delegaciji predstavio svoj rad i objasnio kako su svoje propise prilagodili promjenama na medijskom tržištu. Sastanak je bio prilika i da se uporede rad i odgovornosti holandskog Savjeta sa radom i nadležnostima Medijskog savjeta Crne Gore i Institucije ombudsmana. Crnogorska delegacija je saznala više i o mehanizmima koji se koriste u Holandiji prilikom odlučivanja po žalbama i upoznala se sa trajanjem postupaka i relevantnim akterima koji su uključeni, ostavljajući mogućnost da se neke od ovih praksi primjenjuju u Crnoj Gori.

Drugi dan posjete omogućio je crnogorskoj delegaciji da čuje više o radu holandskog Udruženja novinara i PersVeilig-a, te se upoznaju sa njihovim članstvom, mogućnostima za obuke, podrškom koju pružaju, a sve u svjetlu zajedničkih izazova sa kojima se danas suočavaju holandski i crnogorski mediji.

Studijska posjeta je pružila priliku predstavnicima samoregulatornih tijela da razgovaraju o konkretnim slučajevima i upoznaju se sa najboljim praksama i aktuelnim trendovima u oblasti samoregulacije, što će im pomoći u slučaju da Kodeks novinara Crne Gore treba da prođe kroz izmjene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 18:32