ODT BAR / FOTO - BAR. INFO
23/09/2024 u 17:56 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ulcinjanka pred sudom zbog utaјe: Optužena da je oštetila državu za 200.000

Osnovno tužilaštvo u Baru podiglo je optužnicu protiv Ulcinjanke Almedine M. Redže zbog sumnje da je sagradila i prodala deset stambenih jedinica u jednoj stambenoj zgradi u Baru za koje u periodu od maja 2022. do aprila 2023. godine nije prijavila zakonito stečeni prihod i platila porez, kao ni doprinose na ostvareni dohodak u ukupnom iznosu od 211.314,45 eura 2023. godine, na štetu budžeta Crne Gore.

Optužnicom se ovoj dvadesetrogodišnjoj studentkinji stavlja na teret da je izvršila produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa. 

Prilikom saslušanja pred osnovnim tužiocem u Baru okrivljena je u svojoj odbrani navela da ne priznaje krivično djelo koje joj se stavlja na teret, jer je, kako tvrdi, samo formalno bila prodavac, dok je stvarni vlasnik objekta kome je predavala novac od prodatih stanova Naim Oruči sa Kosova, koji se tad nije mogao knjižiti kao vlasnik zbog zakonskih procedura. U prilog toj tvrdnji navela je da je Oruči odgovarao pred sudom u Baru zbog krivičnog djela nedozvoljena gradnja, a koje se odnosi upravo na objekat koji je predmet ovog postupka.

U katastru uknjižena kao vlasnik

Iz nalaza i mišljenja vještaka finansijske struke proizilazi da je okrivljena bila dužna, a nije obračunala i prijavila porez u trenutku zaključivanja kupoprodajnih ugovora čija vrijednost je u ukupnom iznosu više od 800.000 eura, te da Upravi za nekretnine nije blagovremeno predala PDV prijavu. Tužilac smatra da je okrivljena u konkretnom slučaju prilikom izvršenja krivičnog djela postupala sa direktnim umišljajem.

– Njena odbrana je neosnovana i sračunata na izbjegavanje krivice jer je u suprotnosti sa sadržajima ugovora o kupoprodaji i po tom osnovu formiranih spisa predmeta Uprave za katastar i državnu imovinu, a iz kojih nedvosmisleno proizilazi da je upravo ona vlasnik stambene zgrade u kojoj se nalaze predmetni stanovi – tvrdi tužilac.

– Ja sam praktično bila samo posrednik između Naima Oručija i kupaca stanova, a sav novac koji bih dobila od kupaca odmah sam prosleđivala Oručiju i taj sam posao obavljala bez ikakve naknade zbog prijateljskih odnosa mog oca sa Oručijem – tvrdi okrivljena.

Ona je saopštila broj telefona Naima Oručija, ali nije znala njegovu tačnu adresu stanovanja u Prištini.

– Napominjem da sam u avgustu 2023. godine, kada mi je Naim poslao novac da platim porez zbog kojeg se vodi ovaj postupak, odmah uplatila taj iznos na račun Poreske uprave, o čemu vam prilažem dokaz u vidu uplatnica, kao i izvod sa računa poreskog obveznika na moje ime – kazala je okrivljena na saslušanju.

Iz spisa predmeta Uprave za katastar i državnu imovinu koji su dostavljeni sudu 13.3.2023. godine proizilazi da su donijeli rješenja o promjeni upisa po osnovu ugovora o prodaji 10 stanova u stambenoj zgradi u naselju Kunje, opština Bar, koje je okrivljena Redža Almedina zaključila kao prodavac, u kojim ugovorima su tačno naznačena imena kupaca, površina prodatih stanova i iznos kupoprodajne cijene, te da je okrivljena vlasnik nepokretnosti koje su predmet ugovora.

Krivične prijave zbog utaje poreza i doprinosa

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 18:00