Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu / - SZO
19/07/2022 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO: Vratiti maske, raste broj zaraženih omikron virusom u Evropi

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano u evropskom regionu prošle nedjelje, što je skoro polovina novih slučajeva u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija(SZO) preporučila je danas vraćanje nošenja maski zbog rasta broja zaraženih omikron korona virusom u Evropi.

"Sa ogrankom omikron soja koronavirusa koji predvodi rastući talas infekcija u Evropi, zemlje treba da ubrzaju prihvatanje vakcina i vrate mjere kao što je nošenje maski, kako bi se izbjegla strožija ograničenja, jer se približavaju jesen i zima", upozorila je SZO.

Regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge za Rojters pozvao je zemlje da odmah preduzmu mjere kako bi izbjeglo preopterećenje zdravstvenih sistema, jer se sve više širi podsoj omikrona, BA.5.

Blizu tri miliona novih slučajeva koronavirusa registrovano je u evropskom regionu prošle nedjelje, što je činilo skoro polovinu svih novih slučajeva u svijetu.

Kako je rekao Kluge, stope hospitalizacije udvostručene su u istom periodu, a blizu 3.000 ljudi premine od posljedica koronavirusa svake nedjelje.

„Postoji porast slučajeva u društvu koje funkcioniše gotovo kao i ranije”, poručio je naglašavajući potrebu za takozvanim stabilizatorima pandemije, kao što je druga buster doza vakcine, kao i promocija nošenja maski.

Kako je upozorio, ovi stabilizatori moraju da se primjene kako bi se izbjegle mnogo strože mjere, prenosi Tanjug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:39