Весна Братић / - Фото: Фејсбук
21/10/2021 u 21:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Траже састанак са Братић: Асистенткиње тврде да су незаконито остале без посла у никшићком вртићу

- Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу - упитале су оне

Асистенткиње које су остале без посла у никшићком вртићу, упутили су отворено писмо министарки просвјете, културе, науке и спорта Весни Братић, те поручиле да се надају да ће у најскоријем периоду отклонити неправилности. Такође, замолиле су је да их прими на састанак јер су молбу послале почетком мјесеца.

Њихово отворено писмо преносимо у цјелости:

На велики број апела, иницијатива и дописа нико нам не одговара па сматрамо да ће ово отворено писмо видјети министарка Братић, премијер и сви они који се залажу да Закон и правду треба поштовати.

Уважени,

Зашто не зауставите безакоње у никшићком вртићу?

Зашто није поништен конкурс који је незаконито расписан од стране неовлашћеног лица?

Сигурни смо да сте поред тога што сте добили наша обраћања мејловима и из медија упознати са срамним догадјајем који се десио у никшићком вртићу услед чега су незаконито без посла остали асистенти а на њихова мјеста доведени нови. Ништа не би било спорно да је конкурс расписан у складу са Законом, уз сагласност Министарства и од стране овлашћеног лица. Све од наведеног је супротно урађено.

Иако је изјавила медијима, Ана Пејовић, васпитачица из ЈПУ ,,Драган Ковачевић'' која се представља као вд директорице, конкурс за асистенте у настави ипак није поништила. Толико о одговорности и тачности исказане јавне ријечи. Вјероватно је то био покушај како би ми одустали од правне процедуре, који је јој је пропао.

Сви су се оглушили о наше апеле у којима смо јавно скренули пажњу на незаконит и нелегитиман рад особе која нас је склонила са посла, довела себи подобне људе, упркос томе што на наш рад нико па ни она није имала замјерки. Испоставило се да, и поред свих очигледних незаконитости којих је свјесно и Министарство и инспекцијски органи, морамо заштиту тражити пред надлежним судом јер нико од не жели да предузме мјере да се те незаконитости отклоне. Ни по нашим пријавама, а јос мање по службеној дузности, по којој би требали да поступају.

Подсјећања ради, вијест да је пет асистенткиња остало без посла обиљежила је почетак октобра када је незаконитим конкурсом примљено пет нових.

Извјештаји инспекција јасно показују да нити је имала сагласност Министарства нити функцију вршиоца дужности и упркос томе довела је нове људе и склопила уговоре са њима. Па питамо представнике Министарства да ли сматрају да на ове догадјаје треба ћутати и чекати да их заборавимо и ми и градјани или се треба заузети да се такве незаконитости отклоне а будуће сличне спријече?

Не желимо да ово буде важна прича само онолико колико се пласира у медијима већ да јавност зна да проблем постоји и да се слична ситуација може десити свима услед самовоље послодавца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:56