УПРАВА ЗА ИНСПЕКЦИЈСКЕ ПОСЛОВЕ / - ФОТО: ТВИТЕР
01/04/2022 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тржишна инспекциjа одузела робу у вриједности од 16.000 еура

Тржишни инспектори су по службеноj дужности и по захтjевима носилаца права, извршили укупно 217 контрола у области индустриjске своjине, казали су из Управе за инспекцијске послове

Управа за инспекциjске послове – Одсjек за тржишну инспекциjу jе током марта спроводила поjачан надзор у области заштите права интелектуалне своjине у складу са Законом о примjени прописа коjима се уређуjе заштита права интелектуалне своjине, Законом о жигу и Законом о ауторским и сродним правима, саопштено је из Управе за инспекцијске послове.

У саопштењу се наводи да је надзор био усмjерен на промет текстила, обуће, одjеће, ауто-дjелова у складу са Законом о жигу, као и на промет ЦД-ова и ДВД-ова, фотокопирнице и умножавање рачунарских програма у складу са Законом о ауторском и сродним правима.

Додају да због постизања максималне ефикасности организована jе и дводневна размjена инспектора између градова, како би се исконтролисао већи броj субjеката надзора.

- Током поjачаног надзора, тржишни инспектори су по службеноj дужности и по захтjевима носилаца права, извршили укупно 217 контрола у области индустриjске своjине, приликом чега су код 29 субjеката надзора откривене неправилности, због чега jе издато 29 рjешења и одузето 677 комада робе у вриjедности од 16.000,00 еура. Такође, због утврђених неправилности издата су 34 прекршаjна налога у вриjедности од 25.100,00 еура и покренуто jе укупно 5 захтjева за покретање прекршаjног поступка. Контроле су се вршиле и у области промета оптичких дискова при чему jе утврђена jедна неправилност и одузето jе 10 ЦД-ова, као и у области коришћења софтвера при чему нису утврђене неправилности - истичу из Управе за инспекцијске послове.

Овом приликом они су обавjестили привредне субjекте да ће Тржишна инспекциjа наставити са надзором над примjеном закона коjи уређуjу заштиту права интелектуалне своjине.

- Апелуjемо на потрошаче да не купуjу кривотворене производе и на таj начин учествуjу у оваквом виду нелагалног пословања и да уколико на тржишту примjете кривотворену робу, о томе обавиjесте Управу за инспекциjске послове – Одсjек за тржишну инспекциjу путем Кол центра 080 555 555 - поручили су из УИП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:44