/ -Фото: Фејсбук
24/04/2022 u 16:31 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Дому старих у Рисну запослили лица која не испуњавају услове

У Дому је запослено троје радника супротно Закону о раду, односно на посао су примљена лица која немају положен стручни испит, немају доказ о радном искуству или у персоналном досијеу немају диплому

Инспекција рада Управе за инспекцијске послове утврдила је да је у Дому старих Грабовац у Рисну, на чијем је челу директор Срђан Драгомановић, запослено троје радника супротно Закону о раду, односно на посао су примљена лица која немају положен стручни испит, немају доказ о радном искуству или у персоналном досијеу немају диплому.

У инспекцији наводе да је то запошљавање било супротно акту о систематизацији радних мјеста, те да је тиме прекршен Закон о раду. Утврђено је да је процедура оглашавања радних мјеста урађена у складу са законом, али закључивање уговора не.

– Инспекциjским надзором jе установљено да jе послодавац слободно радно мjесто приjавио Заводу за запошљавање подношењем приjаве о слободном радном мjесту, што jе у складу са одредбама члана 25 став 1 Закона о посредовању при запошљавању и правима за вриjеме незапослености. Утврђено је да jе Завод слободно радно мjесто послодавца огласио на огласноj табли, на интернет страници Завода и у медиjима, као и да jавни оглас ниjе траjао краће од три дана, што jе у складу са чланом 24 став шест Закона о раду. Надаље, инспекциjским надзором утврђено jе да jе послодавац закључио уговор о раду са лицима Р.В. – медицинским техничаром (не посjедjуjе стручни испит), С.М. – његоватељицом у Служби за ванинституционалну његу и бригу (не посjедуjе доказ о радном искуству) и Р.Р. – фактуристкињом (у персоналном досиjеу се не налази диплома о стеченоj стручноj спреми и доказ о познавању рада на рачунару), коjа не испуњаваjу посебне услове предвиђене актом о систематизациjи, што jе супротно одредбама члана 20 Закона о раду – наводи се у налазу инспекције који потписује инспекторка рада Виолета Бојовић.

Налаз инспекције је услиједио након инициjативе у којој је наведено да су у Дому запослена лица без расписивања конкурса, као и да примљени радници немају дипломе, лиценце, стучне испите...

Инспектори су констатовали да је у Дому старих Грабовац Рисан систематизовано 45 радних мjеста за 141 извршиоца. Утврдили су да неправилности није било приликом расписивања конкурса, али да су неправилности настале приликом закључивања уговора о раду са запосленима Р.В., С.М. и Р.Ж., коjи не испуњаваjу посебне услове предвиђене актом о систематизациjи. Установа треба да коригује неправилности у року од 20 дана.

Директор Дома старих Грабовац Срђан Драгомановић за "Дан" је казао да су расписани конкурси за попуну 17 радних мjеста сходно добиjеноj сагласности Министарства финансиjа и социjалног старања, а реализовани су за 15 радника. Истиче да се на свим конкурсима jавио по jедан кандидат.

image

Срђан Драгомановић

Foto: Arhiva

– Два конкурса су поништена због неиспуњавања услова кандидата, односно одустанка jедног од кандидата. Од 15 попуњених радних мjеста, Инспекциjа рада jе нашла неправилност у приложеноj документациjи за три кандидата. На наведеним конкурсима се jавило тачно кандидата колико jе и било непопуњених, а оглашених радних мjеста, и ни на jедан конкурс ниjе изjављена жалба. Неправилности се огледаjу у различитом тумачењу потврда о радном ангажовању, односно непостоjању потврде о положеном испиту за рад на рачунару и такве су природе да jе поступаjућа инспекторка одредила рок за отклањање истих jер да се пропусти односе на законом дефинисане обавезне услове, био би издат налог за поништење конкурса и издат би био прекршаjни налог. Рок коjи jе одредила поступаjућа инспекторка jош ниjе истекао, тако да jе писање о наведеном беспредметно, бар док рокови за отклањање неправилности теку – наводи Драгомановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:05