Директор Митровић / - Мина
26/05/2021 u 15:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У никшићкоj Општоj болници затвараjу ковид зону

Излазимо из ковид кризе и претходно смо затворили Одjељење психиjатриjе, ортопедиjе и ОРЛ гдjе су се, такође, лиjечили ковид пациjенти. За неколико дана затворићемо и ковид зону на Интерном и Одjељењу неурологиjе казао је Митровић

Ковид зона у згради Интерног одjељења никшићке Опште болнице биће затворена краjем маjа, казао jе директор те здравствене установе Марко Митровић.

Он jе агенциjи МИНА рекао да се у Општоj болници Никшић тренутно лиjечи осам ковид пациjената, од коjих jе jедан на неинванзивноj вентилациjи.

– Излазимо из ковид кризе и претходно смо затворили Одjељење психиjатриjе, ортопедиjе и ОРЛ гдjе су се, такође, лиjечили ковид пациjенти. За неколико дана затворићемо и ковид зону на Интерном и Одjељењу неурологиjе, коjа припремамо за повратак у редован специjалистички рад – наjавио jе Митровић.

Како jе казао, у тим одjељењима jе знатно оштећен и мобилиjар, а мораjу се и реновирати како би све припремили за нормално функционисање.

Митровић jе поjаснио да ће лиjечење ковид обољелих бити омогућено на Инфективном одjељењу, коjе jе одвоjено у посебни дио зграде Интерног.

И Дневна болница у Подручном одjељењу Основне школе ”Браћа Рибар” у Заврху, у коjоj су се лиjечи обољели од ковида, затворена jе 30. априла.

– Уз пожртвованост љекара и медицинског и немедицинског особља Опште болнице, током два мjесеца у двиjе смjене вршени су прегледи заражених пациjената и укључивање терапиjе у Дневноj болници –рекао jе Митровић.

Он jе подсjетио да jе отварање Дневне болнице била идеjа њихових љекара коjа jе ургентно реализована у сарадњи са министарствима здравља, одбране и просвjете.

То jе, како jе истакао, било спасоносно за Никшић, jер jе значаjно олакшан рад и растеретило капацитете у Дому здравља, Општоj болници и Специjалноj болници за плућне болести у Брезовику.

Митровић jе оциjенио и да jе кадровско освjежење у Општоj болници значаjно помогло у борби против пандемиjе коронавируса.

Он jе казао да jе, преузимањем управљања Општом болницом у ситуациjи наjвеће корона кризе од почетка пандемиjе, затекао „изузетно тешку ситуациjу, преуморно и исцрпљено особље, jер су здравствени радници били приморани да раде без одмора“.

– Одмах сам направио скрининг ситуациjе и, у договору са министарком здравља Jеленом Боровинић Боjовић, расписан jе конкурс за 43 радна мjеста – рекао jе Митровић.

Како jе подсjетио, упослен jе здравствени, али и немедицински кадар, како би поjачали линиjу борбе против ковида и омогућили исцрпљеним колегама да оду на одмор.

”Подигли смо на ниво рада у ковид зони тиме што jе свака смjена добила по jедног више медицинског техничара коjи jе стално дежурао, а одговорили смо и на потребе других одjељења”, навео jе Митровић.

Значаjну помоћ су, како jе казао, имали и од Воjске Црне Горе, начелника фрегате Жељка Оjданића, маjора Владана Митрића, као и од секретара Министарства здравља Веља Чађеновића коjи су им помогли да добиjу неопходне кревете, душеке, jастуке и наткасне.

– Значаjну донациjу у медицинскоj опреми и брзим ковид тестовима, вриjедну око 17 хиљада ЕУР, добили смо од Славенке Ђуришић и њене сестре из Минстрома у Њемачкоj. Позвани смо да подсjетимо патронажну службу у том граду и упознамо се са људима коjи су спремни да помогну нашоj болници – додао jе Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 05:54