Прваци приликом уласка у школу / фото: Лазар Ружић
28/09/2021 u 13:01 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У самоизолацији 170 наставника и 2.500 дјеце из школа и вртића

Институт за јавно здравље јуче је регистровао три пута више преминулих у односу на јуче, док је број инфицираних у опадању, пошто је регистрованo 342 новообољелих

У Црној Горе се шири епидемија па је јуче до 15 часова регистровано још 11 преминилух од последица вируса корона, док је ситуација у образовним установама све озбиљнија. У самоизолацији је 2.498 ученика и малишана из вртића. На сајту Ковид-19 и образовање се наводи да је на крају прошле седмице регистровано 1.176 заражених ученика и малишана у предшколским установама, основним и средњим школама, од чега 1.123 основца и средњошколца. Према подацима из образовног система, у основним школама инфицирано су 103 наставника, а у средњим 70 професора. У вртићима је заражено 53 малишана и 63 васпитача. Из Института за јавно здравље су у више наврата саопштили да и поред пораста броја заражене дјеце у школама не разматрају прелазак на онлајн наставу. Институт за јавно здравље јуче је регистровао три пута више преминулих (11) у односу на прекјуче, док је број инфицираних у опадању, пошто је регистрованo 342 новообољелих. У болницма се лијечи чак 400 инфицираних пацијената, од којих је у Кличничком центру 62 животно угрожено.

”Из Управе за инспекцијске послове је саопштено да је прошле недjеље поднесено девет кривичних приjава против угоститеља због непоштовања епидемиолошких мjера.

Из Министарства просвјете "Дану" су на питање да ли разматрају увођење онлајн наставе одговорили да је то надлежност Министарства здравља и Института за јавно здравље.

Из Министарства су недавно саопштили да су надлежни из школа и вртића у свакодневном контакту с ИJЗ.

– Тренутно стање ниjе алармантно, тj. не показуjе неопходност затварања школа и вртића. Уколико буде потребно и ту препоруку наложи Институт за јавно здравље, ми ћемо прећи на онлаjн наставу. Имамо преко 8.300 снимљених садржаjа коjи ће бити доступни на новоj платформи Министарства просвјете, науке, културе и спорта – кажу из ресора просвјете.

”Домови здравља су у претходноj седмици добили мање количине тестова, како би се равномjерно распоредили у свим jавним здравственим установама, казали су "Дану" из Монтефарма

Због пораста заражених, према наводима једног броја грађама, јављају се и недостаци љекова и тестова у здравственим установама. Након анонимног дописа једне пацијенткиње са Приморја да здравственим установама недостају терапије за лијечење тромба, антибитиоци који се користе за инфициране од ковида и брзи антигенски тестови, из Монтефарма признају да су домовима здравља прошле седмице испоручене мање количине реагенаса. Из Монтефарма су "Дану" саопштили да су домови здравља добили мање количине антигенских тестова како би се једнако распоредили свим установама.

– Домови здравља су у претходноj седмици добили мање количине како би се равномjерно распоредило по свим jавним здравственим установама Црне Горе. У међувремену, Монтефарм jе уз сагласност Министарства здравља расписао тендер за набавку додатних количина у складу са Законом о jавним набавкама и очекуjемо испоруку у наредним данима, наjдаље до краjа радне седмице. Желимо да упознамо jавност да jе од 1.1.2021.године па до данас Монтефарм комерциjално набавио и испоручио 113.325 комада АГ тестова, у вриjедности од 900.933, 75 еура. Сем комерциjалних, имали смо значаjан броj донираних АГ тестова од СР Њемачке и Републике Француске и то укупно 82.000 тестова, вриjедности 343.080,00 еура. Што се тиче Clexana, Fraxiparina и Fragmina (ампулирани антикоагуланси), више пута смо у току претходне, а и ове ковид године обjаснили jавности да Монтефарм на вриjеме поручуjе и више од проjектованих количина, међутим, поменути љекови се увозе и нериjетко произвођач нема довољно да испоручи – појаснили су из Монтефарма.

Трудница незадовољна

Tрудница из Бара која се обратила редакцији "Дана" тврди да стално мора да се обраћа јавној апотекарској установи Монтефарм како би дошла до ампула "clexanа" за лијечење тромбофилије, којe се користe и за превенцију појаве тромба код инфицираних пацијената.

– Како jе могуће да трудница да би отишла у болницу сваки пут треба да иде приватно да уради брзи тест како да би одрадила преглед. У Будви немају антибиотик "лонгацеф" него га обољели купују и доносе у ту установу – каже наша саговорница.

Из Монтефарма истичу да је за грађане важна информациjа што имају могућност рефундациjе трошкова од Фонда за здравствено осигурање.

– Са сигурношћу можемо потврдити да свакодневно настоjимо да допунимо залихе свим jавним здравственим установама. Исте информациjе тичу се и "лендацина" (лонгацефа), па jе општини Бар, тачниjе Дому здравља и Општоj болници Бар, од 27.8. до 27.9.2021. године из Монтефармовог складишта испоручено 11.270 ампула. Додатне количине очекуjемо већ данас – кажу из Монтефарма.

Из Управе за инспекцијске послове је саопштено да је прошле недjеље поднесено девет кривичних прjава против угоститеља због непоштовања епидемиолошких мjера. Из инспекције истичу да је кажњено шест угоститељских обjеката у Подгорици (Welder pub, Сто манира, Авлиjа, Промаjа, Hype, Фергус), по један у Андријевици (Мост), у Беранама (Моки) и у Пљевљима (Регина).

– Инспекциjе Управе за инспекциjске послове по питању поштовања епидемиолошких мjера су протеклоj недjељи извршиле укупно 1.352 инспекциjска прегледа, у коjима jе утврђено 11 неправилности. Туристичка инспекциjа jе ради отклањања двиjе неправилности коjе су се односиле на неношење заштитне маске у угоститељским обjектима (у Херцег Новом и Плаву), издала jедан прекршаjни налог од 350 еура и подниjели jедан захтjев за покретање прекршаjног поступка Суду за прекршаjе. За преосталих девет утврђених неправилности коjе су се односиле на непосjедовање jедног од доказа из националне ковид потврде (5) и непридржавање прописане дистанце између столова за коjима сjеди већи броj гостиjу од дозвољеног (4), подниjето jе девет кривичних приjава. Здравствено-санитарна инспекциjа, дониjела jе и 6.217 рjешења о смjештаjу у самоизолациjу. Такође, извршила jе и 263 контроле лица коjа су у самоизолациjи у коjима ниjесу утврђене неправилности – истичу из инспекције.

Присуство вируса корона је потврђено и у Дому старих у Пљевљима, преноси ТВЦГ, а након тестирања свих корисника и запослених, 11 особа jе позитивно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 21:32