Управа за некретнине и катастар / - Фото: АРХИВА ДАН
20/01/2022 u 07:24 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Управи за катастар дијелу запослених и даље исплаћују зараду од 222 еура, "Европа сад" не важи ни за хигијеничарке

Из Управе, на чијем челу је Коча Ђуришић, у изјави за "Дан" истичу да су у питању уговори који су потписани прошле године, те да ће оне раднице које раде осам сати мати плату у складу са програмом "Европа сад", док оне које су конкретни спорни примјери раде мање од четири сата дневно

Алтернатива Црна Гора објавила је уговоре о дјелу хигијеничарки у Управи за катастар и државну имовину, који показују да ће оне за јануар примити плату од 222 еура упркос програму "Европа сад" по коме је минимална зарада 450 еура. У том покрету истичу да иако неке од радница раде дуже од пет година, ниjедна нема уговор о раду.

– Све се воде на уговор о дjелу. Колико ми знамо, засад jе скоро 90 радница дало потписе да се и њима омогући да примаjу зараду у складу са одлуком Владе Црне Горе. Државни органи треба да буду први коjи ће миjењати ову неправду! Уколико држава не крене од себе, како може очекивати да приватна предузећа коjа плаћаjу порез поштуjу државне законе? Надамо се да ће Управа за кастар и некретнине трансформисати по аутоматизму ове уговоре у уговор о дjелу на неодређено вриjеме за дугогодишње раднице – поручују из Алтернативе.

Из Управе за катастар и државну имовину, на чијем челу је Коча Ђуришић, у изјави за "Дан" истичу да су у питању уговори који су потписани прошле године, те да ће оне раднице које раде осам сати имати плату у складу са програмом "Европа сад", док оне које су конкретни спорни примјери раде мање од четири сата дневно.

– Наведени уговори о дjелу су закључени 1. децембра 2021. године приjе скупштинског усваjања програма "Европа сад". Сви уговори, на основу коjих ангажовани проводе осам сати на извршењу послова, што представља пуно радно вриjеме, биће анексирани, односно усаглашени са програмом "Европа сад" и износиће минимално 450 еура. Уговор о дjелу jе облигационоправна категориjа, а не радноправна, те се са њим не могу стицати права и обавезе предвиђени прописима коjима се уређуjе радноправни однос. Дакле, без обзира на то, минимална накнада за извршени посао за пуно радно вриjеме у Управи за катастар и државну имовину износиће 450 еура за пуно радно вриjеме – кажу из Управе.

Ракочевић тражи да се нађе рјешење

Предсједник Синдиката управе и правосуђа Ненад Ракочевић каже да се искрено нада да ће руководство Управе за катастар и имовину поштовати све позитивне законске прописе те у коначном траjно риjешити радни статус за око 200 запослених коjи годинама раде по основу разних врста уговора на одређено вриjеме, а неки више и од 10 година.

– Напомињемо да су тренутно доминантни незаконити уговори о дjелу. Та животна несигурност у компилациjи са наjавом за оваj броj запослених из диjела сектора за имовину, да им неће као досад исплаћивати пуни износ минималне зараде, представља преседан, поготово ако се у овоj ситуациjи као послодавац поjављуjе држава. Држава jе та коjа треба сваком грађанину, а не њеном раднику да буде примjер поштовања њених обавезуjућих закона и прописа, а првенствено поштовања њих као људи. Чему увећање на 450 еура минималне плате и сва она позитивна еуфориjа, ако држава ниjе jеднака за све своjе грађане грађане, односно раднике – рекао је у изјави за "Дан" Ракочевић.

Истичу да уговор о дjелу подразумиjева да се за извршење одређеног посла добиjе одређена накнада.

– У већини ових уговора коjи су предмет интересовања, вриjеме неопходно за обављање одређене радње jе много мање од четири сата дневно, што значи да jе накнада за извршени посао еквивалент заради коjу предвиђа програм "Европа сад" по времену проведеном на извршењу посла. Радна мjеста у државном органу попуњаваjу се путем распоређивања, интерног огласа, jавног огласа и jавног конкурса, сходно одредбама Закона о државним службеницима и намjештеницима. Заснивање радног односа условљено jе опредjељивањем средстава у буџету сходно коjима се сачињава кадровски план. Уназад децениjама jе постоjао оваj проблем коjи тадашња влада ниjе ни покушала да риjеши. Садашња влада предузима све напоре како би се статус свих ангажованих у државноj управи унаприjедио – истичу из Управе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:07